Забележка

The forum is in read only mode.

избор на метод за лечение на проблем с дебелото черво

COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
12 Апр 2011 00:45 #1 от elel
elel COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED избор на метод за лечение на проблем с дебелото черво
Здравейте,
надявам се да ми помомгнете да се ориентирам в правилната посока. Много ми е трудно, наясно съм със спецификата на нещата, но нямам познати, които да са компетентни в тази област. Решението трябва да взема аз, а не разполагам с необходимата пълна и точна инфорамция.
При кръв в изпражненията, която продължава близо година и води до влошаване на кръвната картина се наага посещение при проктолог.
Касае се за високорисков пациент със съпътстващи заболявания - сърдечна недостатъчност, язва на дванадесетопръстника, склонност към тромбози, варици на хранопровода, наднормено тегло, полип на уретрата на пикочния мехур и не на последно място възраст - 78 години.
Става страшно като си помисля, че само за престой от едно денонощие в болница получи повърхностен флебит на вената на едната ръка, която лекувахме двадесетина дни. Още по-страшно става като си помисля, че преди 30 години е правена операция на хемороиди и още на 2-3-ти ден поради някаква нелепа случайност-неразбирателство между опериращият лекар и водещият се за лекуваш лекар, е махната превръзката, вследствие на което изобщо не личи,че е била оперирана.
Нуждая се от информация - къде ще е най-добре да се оперира? Бях решила да ходим в клиниката на д-р Желязков, но като се замисля-3-4-ти стадий си е сериозна работа. Освен това не сме от София. Ако се получи кървене и тромбоза - какво правим?
Никой не поставя акцент за това преди да се предприеме каквото и да било - какво трябва да се направи?
Необходимо ли е да се прави скенер- КТ, кръвна картина. Знам, че е необходимо пълно изчистване на деболото ченрво, но и това е проблем при нас. Трудно се получават позиви за изхождане и почти винаги сме с лаксативи - сена и разни таблетки на билкова основа.
При това положение , колкото и да се старая да мисля позтивно не виждам как ще минем без усложнения. А един пациент на 78 години не буди особено съчувствие при сегашното стечение на обстоятелствата в България. Остава само
моето притеснение, страх, ужас и безпомощност, защото преди време баща ми си отиде с онкологично заболяване и разбрах една истина - В БЪЛГАРИЯ ВСЕКИ СЕ СПАСЯВА КАКТО МОЖЕ.
От една страна бях приела идеята за легиране или инфраред терапия, но от друга страна разбирам, че за 3-4 стадий се препоръчват отворените операции.
Какви са противопоказанията за инфраред терапията и за легирането на хемороидите?
Упойките, които се прилагат какви са в този случай - спинални, епидуларни или пълна упойка?
И отново се налага да направя точната преценка - дали да пътуваме за един ден до София или да постъпим в клиника в Пловдив? Ако е в Пловдив - кои са добрите проктолози, към които да се насочим. По принцип всички са добри, но трябва да попаднем на точния човек, а това е много трудно......
Ще Ви бъда много благодарна ако получа малко професионална информация.
  • д-р Георгиев
  • д-р Георгиев's Avatar
  • Посетител
12 Апр 2011 09:33 #2 от д-р Георгиев
Re: избор на метод за лечение на проблем с дебелото черво
Здравейте,
Разбирам за деликатността на проблема и рисковите при отворена операция, но при четвърта степен на хемороидална болест е почти единствената възможност. Аз бих Ви препоръчал да се обърнете към специализирано звено по обща и коремна хирургия, каквито са университетските болници в Пловдив, София, Пирогов и др., където има стационари и ще бъде проследено състоянието на Вашия роднина след операция. За университетската болница "Свети Георги" нямам наблюдения, но в I-ва и II-ра хирургия към Александровска болница са отлични специалисти.

Друга алтернатива e сега навлизащия в БГ метод Transanal Hemorrhoidal Dearterialization , но доколко е подходящ...
12 Апр 2011 17:36 #3 от dr_Ivanov
Чувал доста добри отзиви за този метод. Той е метод на избор за лечение на хемороиди в Италия и е един от водещите методи в западна Европа и Америка. От няколко месеца се практикува и в България. Правят го в София (за Александровска болница съм сигурен, може и на друго място) и мисля, че и в Стара Загора се прави, но за Пловдив не съм чувал някой колега да го практикува. Това е най-щадящия и с най-нисък риск от усложнения метод за лечение на хемороиди. Mоже да прочетете повече в сайта на фирмата производител www.thdlab.com/ или на дистрибутора за България thd-bg.eu/ . Проблема остава анестезията. Прави се със спинална анестезия. Дали обаче конкретния пациент е подходящ трябва да реши лекуващия лекар. Надявам се да съм бил полезен.
12 Апр 2011 21:48 #4 от elel
Благодаря за информацията.
Нистина анестезията се явява също голям проблем, но метода като цяло е по-щадящ.
Модератори: д-р Георгиев
Създадено с Kunena форум