Забележка

The forum is in read only mode.

Проблеми с инсулин - диабет?

• Anonymous
  • Anonymous's Avatar COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
  • Посетител
28 Юни 2010 00:08 #1 от Anonymous
Anonymous COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED Проблеми с инсулин - диабет?
Здравейте,
По повод на съмнения за проблеми с щитовидната жлеза ми направиха изследвания на кръвта - хормонални и за кръвна захар и инсулин.
Всичко беше ОК, освен че при първото вземане на кръв - на гладно - инсулинът беше 18, при второто - на първия час - 202, а на втория час - 107.
Лекуващата ми ендокринолог смята, че това трябва да се коригира с лекарства, защото второто показание е много над нормата и е опасно за бъдеща проява на диабет, а и влияело върху обмяната на веществата ми. Тъй като не съм голям фен на лекарствата, реших да попитам - дали смятате, че трябва да се вземат настина мерки, или тези показания биха могли да се считат за нормални, или поне - за не чак толкова опасни?
Благодаря предварително за отговора.
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
28 Юни 2010 16:52 #2 от Vasilec
Re: Проблеми с инсулин - диабет?
Еее... Как ти е кръвната захар? Ако е завишена, то вероятно наистина може да става въпрос за диабет. Ако ли не по този хиперинсулинемия (повишен инсулин в кръвта) се касае най-вероятно за метаболитен синдром.

Ако съм Ви бил полезен или съм Ви направил добро впечатление, моля натиснете бутона "Благодаря" под мнението ми.

Sport Medicine

Любознателен студент по медицина 6 курс.
  • Здравко
  • Здравко's Avatar
  • Посетител
28 Юни 2010 20:20 #3 от Здравко
Re: Проблеми с инсулин - диабет?
Да, наистина щом кръвната захар е в рамките на нормата, то тогава може да се касае за преддиабетно състояние, какъвто сам по себе си е и метаболитният синдром. За да се постави обаче такава диагноза трябва да отговаряте на следните критерии според Интернационалната Диабетна Федерация:

1. Висцерално затлъстяване, което се измерва чрез обиколката на талията. Приема се, че мъже с обиколка ? 94 см и жени с обиколка ? 80 см са с висцерално затлъстяване.

2. Поне още два от следните критерии:

* Повишени триглицериди ? 1,7 ммол/л или под лечение

* Понижени стойности на HDL холестерол < 1,29 за мъже и < 1,03 за жени.

* Повишено артериално налягане ? 130 систолно или ? 85 диастолно или под лечение на хипертония

* Повишени нива на глюкоза в кръвта на гладно > 5,6 ммол/л или поставена диагноза захарен диабет. (повече за метаболитен синдром )

Относно приема на медикаменти: Въпреки че не ви е приятно да пиете каквито и да е лекарства, определена група антидиабетични препарати (бигваниди) показват добър ефект върху предиабета и подобряват прогнозата, сочат последните проучвания. Така че следвайте съветите на ендокриноложката си.
Създадено с Kunena форум