Забележка

The forum is in read only mode.

Може ли да се забави до толкова диабета, че практически да с

• Anonymous
  • Anonymous's Avatar COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
  • Посетител
02 Дек 2009 18:37 #1 от Anonymous
Anonymous COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED Може ли да се забави до толкова диабета, че практически да с
Може ли да се забави до толкова диабета, че практически да спре развитието му?
Чувала съм, че ако диабетът бъде открит навреме /още при първите симптоми - примерно при нива на кръвната захар 8-9/ и се приложи правилно лечение - подходяща диета и правилен двигателен режим, развитието на болестта може за се забари до толкова, че практически да спре.
Възможно ли е това и въобще има ли нещо вярно в тази теза.
Питам за да знам дали да се боря с болестта или да продължа да си хапвам това което обичам /постички, тортички, шоколад и други такива лакомства/ и да продължа да се излежавам през свободното си време на креватчито?
  • Здравко
  • Здравко's Avatar
  • Посетител
02 Дек 2009 19:27 #2 от Здравко
Re: Може ли да се забави до толкова диабета, че практически да с
Кога са Ви измерили тези стойности на кръвна захар? 8-9 кръвна захар един час след нахранване е показател за наличието на начални нарушения на глюкозната толерантност, а ако е на гладно - начален стадий на диабет. Смята се, че двете състояния (говоря за глюкозната толерантност и НАЧАЛНИЯ стадий на диабет) в редица случаи са обратими или поне да се забавят до такава степен, че практически диабетът да не прогресира.
Намаляването на BMI (индекс телесна маса) и спазването на правилна диета е първата стъпка към това. Успех!
  • Anonymous
  • Посетител
06 Дек 2009 23:24 #3 от Anonymous
"Кога са Ви измерили тези стойности на кръвна захар? 8-9 кръвна захар един час след нахранване е показател за наличието на начални нарушения на глюкозната толерантност, а ако е на гладно - начален стадий на диабет. Смята се, че двете състояния (говоря за глюкозната толерантност и НАЧАЛНИЯ стадий на диабет) в редица случаи са обратими или поне да се забавят до такава степен, че практически диабетът да не прогресира."

Стойности около 8,8 ми бяха измерени на гладно - рано сутринта. След хранине достигат до 10! Ето защо съм притеснена много.
Започвам диета и спорт!
Поне ще опитам дали ще има резултат.
Благодаря за окуражаващите думи.
  • Здравко
  • Здравко's Avatar
  • Посетител
10 Дек 2009 18:14 #4 от Здравко
Стойността на гладно е обезпокояваща. Вероятно се касае във вашия случай за начална форма на диабет, но това само може да го каже лекуващия лекар. И все пак - успокойте се, смята се, че както инсулиновата резистентност, така и началните етапи на диабет са обратими при спазване на добра диета и намаляване на обиколката на корема, коригиране на кръвното хиперлипидемията, триглициридите, спиране на алкохола.
Затова вземете мерки навреме за рисковите фактори.
  • Anonymous
  • Посетител
17 Дек 2009 19:42 #5 от Anonymous
Мисля, че Здравко е напълно прав. Чувала съм /или съм чела някъде/, че строгата диета и добрият двигателен режим водят до почти пълното спиране на развитието на тази коварна болест, разбира се ако е навреме диагностицирана.
  • Anonymous
  • Посетител
11 Ян 2010 22:11 #6 от Anonymous

Moje, samo 4e triabvat mnogo usilia.
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
11 Юни 2010 22:53 #7 от Stoyan
Скоро гледах една статистика, че колкото е по-обучен диабетика и колкото по-често ходи на лекарски консултации и постоянно му се наливат знания от лекари, та съвестта му да работи, толкова по-успешна е терапията и толкова са по-големи шансовете му да обърне болестта! :)
  • Anonymous
  • Посетител
13 Юни 2010 23:13 #8 от Anonymous

Пров си Стояне, Някъде бях чела, че диабетът е толкова по-поддатлив на овладяване, колкото болният е по-интелигантен. Ако четеш достатъчно по въпроса и се образоваш и ако имаш волята да приложеш наученото може да си постигнат прилични резултати. Но най-важното е да се наблюдаваш и да анализираш действието на различните фактори - прочетеното е "по принцип" а конкретното - си ти самия. Често се набляданат същестевени различия между тези две тези две проявления на диабета.
26 Дек 2011 16:07 #9 от sandra
Отговор: Може ли да се забави до толкова диабета, че практически да с
Здравейте! На мен преди 2 месеца ми измериха на гладно сутринта с глюкомер 7,7 захар. Вечерта преди вечеря беше 7,5. Доста се обезпокоих, защото съм с наследствена обремененост - и сестра ми и майка ми са диабетички на инсулин, леля ми и баба ми също бяха диабетички. Веднага реших да започна диета, преди това си похапвах сладкиши почти всеки ден. Определено диетата има резултат : преди 2 седмици сутринта на гладно беше 6,3, а преди няколко дни - 5,2.Но като цяло съм намалила храната, ям само пълнозърнест хляб и то по 1 филия при хранене. Купувам си диабетични вафли и шоколад, макар че и за тях си мисля, че може би трябва да се ограничават и те. Но вече си мисля, че диабетът може да се овладее в ранен стадии и се надявам и за в бъдеше да успея да задържа нормални стойности на захарта.
18 Апр 2012 09:09 #10 от Митев
Отговор: Може ли да се забави до толкова диабета, че практически да с

Мисля, че ако повишите малко и двигателната си активност, резултатите от диетата ще бъдат още по-добри! Успех!

И спрете "диетичните" вафли и шоколади! :)
Създадено с Kunena форум