Забележка

The forum is in read only mode.

Резултати от ОГТТ

COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
06 Ян 2012 14:06 - 06 Ян 2012 14:09 #1 от jaden77
jaden77 COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED Резултати от ОГТТ
Здравейте! 2 седмици,преди нова година на два пъти ми измериха кръвната захар-веднъж с глюкомер,който показа 6.3 mmol/l и след няколко дни дадох кръв/венозна/ като показанието беше 6.1 mmol/l!Спрях всякакъв вид сладки съдържащи бяла захар! Тъй като личния ми лекар ме наплаши,че отивам към диабет,но ми каза само да спра сладките неща и да намаля въглехидратите,вчера си направих глюкозотолерантен тест/венозна кръв/ и резултатите са следните :
- на гладно - 5.5 mmol/l
- веднага след това изпих 75 гр глюкоза
- на 60-тата минута - 4.7 mmol/l
- на 120-тата минута - 4.4 mmol/l
Можете ли да ми разясните показанията и да ми кажете защо нивото на кръвна захар е по-високо на гладно отколкото след прием на глюкозата!? Благодаря предварително!
Last edit: 06 Ян 2012 14:09 от jaden77.
  • д-р Георгиев
  • д-р Георгиев's Avatar
  • Посетител
06 Ян 2012 17:27 - 06 Ян 2012 17:36 #2 от д-р Георгиев
Отговор: Резултати от ОГТТ
Да, действително резултатите са силно алогични, но не бих се притеснявал, стига да са действителни, а не плод на неизправен апарат за мерене на кръвна захар.

В някои случаи гладът и стресът при измерване на кръвната захар може да накара черния дроб да освободи допълнителни количества глюкоза в кръвообръщанието, което да обяснява по-високото ниво на измерената кръвна захар на гладно.

Все пак са възможни и следните грешки:
  • Глюкомерът е неизправен.
  • Първото измерване не е на гладно
  • Глюкозата, която сте приели, не е 75 г или не е чиста глюкоза.
Предвид резултатите най-логично ми се струва апаратът да дава сериозна грешка. Консултирайте се с Вашия лекар за диагностика.

Най-добрата превенция на диабет е контрол на телесната маса и редовна физическа дейност. На колко години сте? Мъж или жена?
Last edit: 06 Ян 2012 17:36 от д-р Георгиев.
06 Ян 2012 17:37 - 06 Ян 2012 17:46 #3 от jaden77
Проблемът е в това,че пробите не са от глюкомер,а са правени в лаборатория! И то в една от УЖ добрите лаборатории в София "Кандиларов"/ това в никакъв случай не е реклама,отидох специално там за да са точни пробите/!! Мъж,висок съм 188см,тегло 101 кг,активно спортуващ! При първото измерване бях ял 12 часа по-рано! По отношение на приетата глюкоза - купих стандартно пакетче от аптеката! А по отношение на начина и метода на измерване на кръвната захар - това единствено в лабораторията знаят какво се е случвало :)
Last edit: 06 Ян 2012 17:46 от jaden77.
  • д-р Георгиев
  • д-р Георгиев's Avatar
  • Посетител
06 Ян 2012 17:43 #4 от д-р Георгиев
Да, сега виждам, че не съм чел внимателно.
С риск да се повторя ще кажа, че резултатите са в норма и няма място за притеснение. Могат да се обяснят със следния феномен:Ако нещо все пак Ви притеснява, най-добре се консултирайте със специалист.
  • P. Kabakchieva
  • P. Kabakchieva's Avatar
  • Посетител
06 Ян 2012 22:47 #5 от P. Kabakchieva
Здравейте! Причината за този " феномен" вероятно се обяснява със сложни биохимични и физиологични процеси, които протичат в тялото ни и са строго индивидуални. Всеки човек реагира по различен начин
и за това са изработени стандартизирани методи, които се използват за диагностика. ОГТТ е най-надеждният метод за установяване на захарен диабет или предиабетно състояние за сега и той при Вас показва едно много добро ниво на кръвната захар на 120 мин. За това живейте спокойно и продължавайте със спорта и добрата храна :)! Успех!
13 Ян 2012 11:19 - 13 Ян 2012 11:21 #6 от jaden77
Днес,13.01.12г.,си направих повторен ОГТТ,за да видя дали предните резултати/които са малко странни/ дали ще се повторят и ето какво показаха днешните:

на гладно - Глюкоза 5.36 mmol/l 2.8 - 6.1
60м. - Глюкоза 4.6 mmol/l
120м. - Глюкоза L 3.4 mmol/l 3.5 -7.8

На 120-тат минута,глюкозата ми е под нормата!
Моля,да коментирате резултатите! Благодаря Ви предварително :)
Last edit: 13 Ян 2012 11:21 от jaden77.
13 Ян 2012 20:18 #7 от Vasilec
Най-добре отиди на преглед при ендокринолог. Според мен нищо ти няма, но все пак.
Моля, пиши тук какво ти е казал, че поне на мен ми стана интересно.

Ако съм Ви бил полезен или съм Ви направил добро впечатление, моля натиснете бутона "Благодаря" под мнението ми.

Sport Medicine

Любознателен студент по медицина 6 курс.
  • Здравко
  • Здравко's Avatar
  • Посетител
15 Ян 2012 10:30 #8 от Здравко
Трябва да се види и на 3-тия час как се движи кръвната захар. Може да съществува леко повишен риск за развитие на диабет тип 2 в далечното бъдеще, но засега няма за какво да се притеснявате. Живейте здравословно, спортувайте и се хранете както му е реда.
Интересно дали във Вашия род има хора с диабет тип 2?
15 Ян 2012 17:18 #9 от jaden77

Баба ми,по майчина линия,имаше диабет и беше на инсулин!
Модератори: д-р Георгиев
Създадено с Kunena форум