Забележка

The forum is in read only mode.

щитовидна жлеза TSH, FT3, TAT i MAT

COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
26 Май 2011 11:44 #1 от Vilnios
Vilnios COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED щитовидна жлеза TSH, FT3, TAT i MAT
Привет хора
Искам да ви попитам нещо, тъй като ми е необходима важна информация. При проблеми със щитовидната жлеза достатъчно ли е да се изследва само TSH? Защото разбрах, че има много случаи при които TSH и FT3 са в норма, а ТАТ и МАТ летят нагоре, това показва ли че има проблем?

Възможно ли е ако имаш възли,хормоните ти да са в норма? Как се прави сцинтиграфия на възлите и възможно ли е платено да се направи някъде?
Благодаря предварително...Надявам се за отговор съвсем скоро!
  • tsetso
  • tsetso's Avatar
  • Посетител
27 Май 2011 20:35 #2 от tsetso
Re: щитовидна жлеза TSH, FT3, TAT i MAT
Затова е хубаво да се направи ехография и все пак на първо място са оплакванията и симптомите от страна на пациента.
Чак пък да има много случаи... Обичайно TSH е доста над горна граница или поне около нея се движи.
Навсякъде може естествено платено, където правят сцинтиграфии. В Александровска например.
  • д-р Георгиев
  • д-р Георгиев's Avatar
  • Посетител
29 Май 2011 00:30 #3 от д-р Георгиев
Напълно възможно е. В действително голяма част от случаите на възли на щитовидната жлеза не причиняват симптоми и не произвеждат хормони.
А колкото по въпроса със сцинтиграфското изследване:
Сцинтиграфското изследване се провежда в отделение по Нуклеарна медицина.
След представяне на документацията от изпращащия ви лекар (все пак трябва да бъдете показани за изследването) ще ви бъде инжектиран радионуклида. След което ще ви насочат към стаята за инжектирани пациенти, докато се натрупа радиофармецевтика в щитовидната жлеза. Самото изследване се провежда на апарат наречен гама камера. По време на скенирането ще бъдете в удобно положение, легнал по гръб, като е необходимо да бъдете неподвижен до края на изследването. Продължителността на скенирането е около 5 минути.
При изследването с радиойод в отделението по нуклеарна медицина ще приемете радиофармацевтик под формата на течност или капсула. Ще бъдете поканени за изследването след 2 дни. Това време е необходимо за натрупването на радиомаркера в щитовидната жлеза. Скенирането се провежда на гама камера в удобно легнал по гръб положение в продължение на около 30 мин , като пациента трябва да бъде неподвижен по време на изследването.
  • hysn
  • hysn's Avatar
  • Посетител
03 Юни 2011 10:54 #4 от hysn
Аз съм с доста големичък възел, а хормоните ми са в норма, така че това е напълно възможно.
Да ви питам нужно ли е да се прави сцинтиграфското изследване, в случая напр. както аз съм с възлова гуша на щитовидната жлеза, защото съм обиколила няколко специалисти, не са ми препоръчали таково изследване.
И ще ви помоля, ако имате добър познат ендокринолог във Варна, да споделите с мен.
Лек ден на всички!
  • Здравко
  • Здравко's Avatar
  • Посетител
03 Юни 2011 17:20 #5 от Здравко
Желателно е нодозните струми да се следят ехографски. Суспектните възли подлежат принципно на тънкоиглена биопсия, но това е по преценка на лекуващия ендокринолог, както и направата на сцинтиграфия. За района на Варна съм чувал само добри отзиви за доц. д-р Сечанов и д-р Сарджева.
Успех!
Модератори: д-р Георгиев
Създадено с Kunena форум