- Thank you received: 1
Забележка
The forum is in read only mode.
- Форум
- Нашето здраве
- Здравословно хранене и диети
- Хранителни режими за отслабване
- Време за коледните пости - за и против тях ?
Време за коледните пости - за и против тях ?
- Тони
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Посетител
01 Ное 2011 09:07 #1
от Тони
Тони COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED Време за коледните пости - за и против тях ?
Наближава времето за коледните пости. Миналата година постихме с мъжа ми за първи и пъти се сблъскваме с парадокса - ок, не ядем месо, но пък наваксваме с хляб, хляб и още доста хляб. Мисля, че би било полезно да обменим мнения и становища как да избегнем това "захлебване" + картофи + ориз и разнообразяване на менюто с боб или соя.
Вярно, в нтеа има много съвети, но лично за мен би било ценно да чуя мнение на хора, които са с "опит в постенето".
Бих била благодарна и на диетолозите в този форум, които биха ме посъветвали относно правилното хранене в периода на пост.
Вярно, в нтеа има много съвети, но лично за мен би било ценно да чуя мнение на хора, които са с "опит в постенето".
Бих била благодарна и на диетолозите в този форум, които биха ме посъветвали относно правилното хранене в периода на пост.
- Ivalina
-
- COM_KUNENA_OFFLINE
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_LESS
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
02 Ное 2011 14:11 #2
от Ivalina
Ивалина Петкова
[size=150:2mqac0i1]Бях толкова високо, че галех облаците по главите. [/size]
Отговор: Време за коледните пости - за и против тях ?
Вероятно чак до пости няма да стигна, но пък затова всяка седмица си отделям по 1 ден, в който аз и приятелят ми ядем само растителни храни, може да се каже, че сме 1/7 вегетарианци ;)
Но пък евала правя на всички, които постят
Но пък евала правя на всички, които постят
Ивалина Петкова
[size=150:2mqac0i1]Бях толкова високо, че галех облаците по главите. [/size]
- мами
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Посетител
01 Дек 2011 14:21 #3
от мами
Отговор: Време за коледните пости - за и против тях ?
Съществуват освен бобови и въглехидратни храни плодове, зеленчуци, особено тъмнозелените спанак, лапад, коприва от фризера, пресен зелен лук, чесън, ядки,орехи, лешници, бадеми, тиквено и слънчогледово, ленено семе, сусам, овесени ядки, кестени, кашу, сушени плодове, сушени кайсии, сливи, круши, дюли, абълки, ошаф, стафиди, мед и т.н. нали
От въглехидратните зърнени храни предпочитайте пълнозърнестите,кафявия или дивия, черен ориз, а също булгур, елда. Пектините и целулозата в пресните зеленчуци и подове спомагат за разграждането на токсините, нитратите и солите на тежките метали, попаднали в организма, т.е. става пречистване във физиологичен смисъл. Желателно е приемане на по-безсолна храна, а не туршии
Също - сурови зеленчуци и плодове. Без мазнини. Така се намалява холестерола, бъбреците и отделителната система започва да работи по-добре.
Целта на постенето е пречистване в духовен и физически смисъл посредством самоограничение, въздържание от лоши помисли, действия, пороци (в това число и преяждане), словоблудствена реч и смирение. В този смисъл еднообразието в храненето е част от постенето. Постенето е полезно за здравето за здрави хора, но все пак трябва да се вземе в предвид при такова хранене дефицит на желязо, витамин В12, недостига на животински протеини, недостига на незаменимите от месото аминокиселини - триптофан, аргинин, лизин. В този смисъл е желателно да се допитате до лекар, който да контролира този вид хранителна диета за конкретния индивид.
Постене.[/ur]
Как да постим.
Целта на постенето е пречистване в духовен и физически смисъл посредством самоограничение, въздържание от лоши помисли, действия, пороци (в това число и преяждане), словоблудствена реч и смирение. В този смисъл еднообразието в храненето е част от постенето. Постенето е полезно за здравето за здрави хора, но все пак трябва да се вземе в предвид при такова хранене дефицит на желязо, витамин В12, недостига на животински протеини, недостига на незаменимите от месото аминокиселини - триптофан, аргинин, лизин. В този смисъл е желателно да се допитате до лекар, който да контролира този вид хранителна диета за конкретния индивид.
Постене.[/ur]
Как да постим.