Травми и изгаряния на очите

Травми и изгаряния на окото

Очният травматизъм е водеща причина за монокуларна слепота (засягаща само едното око). Причините, които го предизвикват са многобройни и с това създават богата клична картина. Тук ще се спрем на някои основни правила, които трябва да се спазват в хода на лечението на травмата:

1. При закрита (най-често с тъп предмет) травма на окото е необходимо да се посети офталмолог, за да се огледат очните структури и да се изключат евентулни разкъсвания или кръвоизливи, а при наличие на такива да се предприеме съответното лечение.

2. При открити травми(отворена очна ябълка), които могат да бъдат с или без чуждо тяло е важно да се знае, че в никакъв случай не трябва да се прави промивка на окото, за да се предотврати инфекция на по-вътрешни структури. Необходимо е да се поставят 1-2. Aнтибиотични капки в засегнатото око и да се направи стерилна превръзка, след което болният трябва да се изпрати при специалист. Не трябва да се правят опити за изваждане на чужди тела, особено ако са по-дълбоко разположени! Единствено в случай, че чуждият обект е разположен на повърхността на очната ябълка, е желателно той да се извади с чиста кърпа, но не с памук, защото той остава влакна в окото, които дразнят допълнително.

3. При нараняване на клепачите и разкъсването им е желателно да се запазят всички откъснати части.Клепачите са изключително добре кръвоснабдени структури и при коректното им зашиване може добре да прираснат.Необходимо е оказващият първа помощ на мястото на инцидента да окрие откъснатия клепач, да го почисти и съхрани в хладилник или котейнер до създаване на условия за хирургична обработка на пострадалия.

4. При термични изгаряния от врящи течности, разтопен метал, запалена цигара и др. е необходимо да се накапят антибиотични капки в окото,приемане на витамин А и C през устата,епителизиращи средства и по-късно кортикостероиди. Лечението на болния трябва да се извършва в болнични условия.

5. Химичните изгаряния биват с киселини или с основи. Киселините дават по-повърхностни изгаряния, които настъпват сравнително бързо. Докато основите увреждат окото повече в дълбочина и всъщност след дни състоянието на болния се влошава. Независимо от това и в двата случая трябва да се действа незабавно! Спешната помощ включва обилна промивка на окото с вода при обърнати по възможност клепачи в продължение на 30мин до 1 час. При наличие на още химичен агент в окото се продължава с промивката. В никакъв случай не се прави превръзка! Окото трябва да бъде оставено да сълзи, за да може да се отмие химичния агент. По-късно се поставят антибиотични капки, дават се витамини,епителизиращи средства и при необходимост се назначава хирургично лечение.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'


Гост replied the topic: #1 26 Апр 2018 13:51
Благодаря, междувремвнно мина зачервяването, беше само на дясното и нямаше болка.
Vasilec's Avatar
Vasilec replied the topic: #2 24 Апр 2018 21:42
ОДговорът е следният: най-често конюнктивит или преумора, но може и да е възпаление на друга очна структура. За да дадем компетентно мнение, ще трябва да не се ограничавате само с тази информация.
Хубаво е да споделите: от колко време е, има ли сърбеж, болка, чувствителност от светлина, имате ли други заболявания, контакт с болни лица? Освен това на колко години сте и пр. релевантни данни. А ако питате мен, отидете направо на очен лекар, ако продължи зачервяването и особенп се придружава сболка и фотофобия. Поздрави!
nika replied the topic: #3 24 Апр 2018 16:03
Здравейте,
наскоро окото ми почервеня, а не съм го наранявала, какъв ли може да е проблемът, благодаря за одговора.