Пресбиопия (старческо далекогледство)

Кога се появяват оплакванията на пресбиопия?

Първите симптоми (описани по-долу) се появяват обикновено във възрастовия диапазон между 40 и 50 години, а понякога и по-късно. Хора с оптимална зрителна острота (еметропи) развиват първите симптоми на старческо зрение средно на възраст 45 години, като на 50-годишна възраст те обикновено не могат да четат без очила. При хиперметропите (далекогледите хора) това става по-ранно, а при миопите (късогледите хора) пресбиопията настъпва по-късно или изобщо не се проявява.

Всъщност способността да фокусираме близки предмети намалява прогресивно през целия живот - от раждането до дълбока старост.

Какъв е механизмът за развитие на пресбиопия?

Старческото далекогледство се дължи на намаление на способността на очната леща да променя формата си с напредване на възрастта. Точните механизми за неговото възникване са все още неясни, въпреки че общоприетото мнение е, че се касае за дегенеративен процес, при който лещата на окото губи своята еластичност и поради това не може адекватно да променя своята пречупвателна способност.

Дегенеративните промени в цилиарния мускул, които се натрупват с възрастта, също оказват негативно влияние върху този процес.

Какви са симптомите на пресбиопия?

Първият и най-чест симптом на старческото зрение е затруднението при четене на ситен текст в условия на слаба осветеност. Това оплакване се засилва при продължително четене и натоварване на зрителния апарат (особено вечер). Някои хора дори се оплакват, че техните ръце не са „достатъчно дълги”, за да могат да държат на подходящо далечно разстояние четивото. При продължително четене могат да се появи сълзене и по-рядко болка в очите и челото, което да налага прекъсване на взирането в текста.

Пресбиопията както голяма част от другите рафракционни аномалии става много по-малко забележима за човека, когато той се намира на осветено място. Това е резултат от свиването на зеницата в условия на достатъчно светлина.

Какво е лечението на старческото далекогледство?

Състоянието подлежи на пълна корекция, но за това е нужно лечението да се провежда от офталмолог след основен преглед.

За пресбиопия се предписват очила или лещи за близка работа, като те трябва да са съобразени с:

  • Зрителната острота
  • Възрастта
  • С наличието на други рефракционни аномалии като късогледство или далекогледство
  • С разстоянието, от което иска да върши близка работа

Очилата за корекция на пресбиопия са двойноизпъкнали, с положителен диоптър.

Съществуват и нови хирургични процедури, които са решение за хора, неискащи или неможещи да носят очила или контактни лещи. Такова е имплантирането на акомодативни вътреочни лещи (IOLs).

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'


силвия replied the topic: #1 06 Юли 2015 07:33
харесва ми статията-имам същите проблеми-съветите които сте дали също ми харесват