Сътресение на мозъка (комоцио)

Мозъчното сътресение е най-честата закрита травма на мозъка. Тя се съпътства с или без краткотрайна загуба на съзнание и преходно разстройство във функциите на мозъка, което може да предизвика голям брой физични, когнитивни и емоционални проблеми. Мозъчното сътресение не води до увреждане на мозъчната тъкан. Липсват късни последствия и усложнения.

Какво може да причини сътресение?мозъчно сътресение

Главният мозък, както и гръбначният, са потопени в гръбначномозъчна течност, чиято функция е да предпазва мозъчната тъкан от сътресение, т.е. тя служи като амортисьор. Въпреки това при по-силни или бързи механични фактори тази течност не е в състояние да предотврати травмата.

Под действието на травматичния агент най-често се засягат средния и междинния мозък. Смята се, че предадената на мозъка сила нарушава нормалната клетъчна дейност в ретикуларната активираща система, която се намира именно в тази част на мозъка и отговаря за поддържането на съзнанието. Ето защо при мозъчното сътресение е възможна загубата на съзнание.

Какви са симптомите на мозъчно сътресение?

Сътресението на мозъка се свързва с наличието на голям брой симптоми, които настъпват веднага след травмата. Повечето симптоми изчезват в първите няколко дена или седмици. Те се разделят на:

  • Физичните симптоми включват главоболие, замаяност, гадене и повръщане, загуба на координацията на мускулите, трудности в запазване на равновесие, замъглено или двойно виждане, шум в ушите и др.
  • Когнитивните симптоми включват обърканост, дезориентация и трудности в запазване на вниманието и концентрацията. Загубата на съзнание до 20-30 минути е също вероятна, като тя (в случай, че е кратка) невинаги корелира с тежестта на травмата. Ако нарушенията в съзнанието продължат трябва да се мисли за по-опасно състояние, каквото е мозъчна контузия. Друг белег на сътресението е посттравматична амнезия – човек не може да си спомни какво се е случило малко преди и/или след събитията, довели до нараняването.
  • Емоционалните симптоми са психична нестабилност, депресия, загубата на интерес в любимата дейност, лесна ранимост и показване на емоциите в неуместни ситуации.

Какви са степените на мозъчно сътресение?

В зависимост от тежестта на наличните симптоми, според американската академия по неврология мозъчното сътресение се класифицира в 3 степени:

  1. Първа степен – обърканост, която трае по-малко от 15 минути, няма загуба на съзнание
  2. Втора степен – симптомите траят повече от 15 минути
  3. Трета степен – загуба на съзнание

Смъртността от мозъчно сътресение е клони към нула. Въпреки това то не трябва да се подценява.

Лечение на мозъчно сътресение

Обикновено симптомите постепенно отшумяват и не се налага лечение. Традиционно на пострадалите от сътресение се препоръчва почивка, включваща продължителен сън през нощта и почивка през деня. Освен това човек трябва да се върне към ежедневната си дейност при условие, че тя не влошава симптомите.

Вашият лекар може да Ви предпише медикаменти за лечение на някои симптоми като главоболието, безсънието и депресията. За честите болки в главата се предписват често нестероидни противовъзпалителни лекарства. Не се препоръчва пиенето на алкохол и лекарства, които не са удобрени от лекар, скоро след инцидента.

Наблюдението в първите дни след травмата е също част от успешното лечение на това на пръв поглед безобидно състояние.

image/svg+xml


Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'


д-р Георгиев replied the topic: #1 23 Ное 2014 12:17
Сами разбирате няма как да се ангажираме с предписване, променяне и/или спиране на терапия, назначена от лекар след преглед. Целта на този форум е друга.
петков replied the topic: #2 20 Ное 2014 19:31
На 24.09. тази година, паднах от стълба и си ударих главата, явно съм имал загуба на съзнание, защото първите минути след падането ми се губят. Два дни бях в болница ( хирургия ) и ми вляха две системи. След изписване ми беше назначена терапия с пирамем 2х400мг дневно. След консултация с невролог дозата беше завишена на 3х800мг дневно. След около 45дни, невролога ми каза да спра лекарствата, а хирурга да продължа да ги пия.
Знам, че за всеки човек е различно, но все пак Ви моля и за Вашето мнение, как с какво и колко време протича едно такова лечение.
С уважение Петков!