Тензионно главоболие

Каква е причината за поява на тензионно главоболие?

Причината за тензионно главоболие е все още неизяснена напълно. Счита се, че се касае за голям брой фактори, които могат да провокират пристъпа на главоболие при различно предразположени хора. Такива фактори са:

  • Преумора на нервнопсихична основа
  • Безпокойство
  • Психоемоционални стресови ситуации
  • Умора и пренапрежение на мускулните групи в областта на слепоочието и главата

Какъв е механизмът на развитие на главоболието?

Епизодичните пристъпи на тензионно главоболие се причиняват от спазми на мускулите на главата, водещи до притискане на малките кръвоносни съдове. Поради тази причина засегнатите мускули остават без ефективно кръвоснабдяване, а това отключва механизма на болката.

Какви са симптомите на тензионно главоболие?

Тензионното главоболие се изявява с епизоди на непулсиращо главоболие, които могат да траят от половин час до няколко дни и почти винаги обхващат главата двустранно. Болката е притискаща или стягаща в областта на слепоочието или тила, със слаба до умерена интензивност. Често страдащият характеризира състоянието си като празнота в главата.

Главоболието не се придружава от гадене и повръщане, не нарушава съня и не се влияе от физическа активност. Може да се придружава от субективно чувство на изтръпване или скованост в областта на гръбначния стълб.

Как се диагностицира тензионното главоболие?

Диагнозата се поставя от лекар-специалист след предварителен преглед и подробно снета анамнеза на оплакванията.

За да се постави диагнозата, трябва да се изключат всички други заболявания, които могат да предизвикат подобни болки. Такива са на първо място останалите видове главоболие, мозъчни травми, мозъчно-съдова болест, увреждане на нерви, пространство-заемащи процеси и др. След това трябва да се определи дали се касае за епизодично или хронично тензионно главоболие.

Какво е лечението на тензионно главоболие?

Кратките и леки пристъпи не изискват специфично медикаментозно лечение. Достатъчън е физически и психически покой за няколко часа.

Ако главоболието персистира, появява се твърде често или понижава качеството Ви на живот, се обърнете към лекар. Нестероидните противовъзпалителни медикаменти и миорекласантите са често първи избор за лечение на нехроничното тензионно главоболие. В редица случаи, когато главоболието се провокира от стрес или се придружава от депресия, се налага приемът на антидепресанти.

Как да се предпазим от тензионно главоболие?

Разберете какво провокира Вашето главоболие и се опитайте да стоите настрана от него.

Ако е възможно, избягвайте извънредния стрес, алкохокола и цигарите. Осигурявайте си достатъчно количество сън и качествена храна. Регулярната физическа дейност, релаксиращите процедури, активната почивка също могат да Ви помогнат в борбата с главоболието.

Ако и тези съвети не дадат успех, се консултирайте с Вашия лекар.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Тагове: главоболие