- Thank you received: 0
Забележка
The forum is in read only mode.
- Форум
- Здравни проблеми и Заболявания
- Кабинет по ендокринология
- Въпрос за измерването на кръвната захар?
Въпрос за измерването на кръвната захар?
- radiboi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- COM_KUNENA_OFFLINE
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_LESS
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
09 Дек 2010 21:50 #1
от radiboi
radiboi COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED Въпрос за измерването на кръвната захар?
Може ли някой да ми каже дали след 1-2 часа след хранене се вземе кръв с уред за измерване на кр.захар и да покаже 8.9 ?
В храненето е изядена и половин вафла ако е важно.
Това нормално ли е или не е ?
п.п. В този диапазон след храненето се скъсах да пия вода.
В храненето е изядена и половин вафла ако е важно.
Това нормално ли е или не е ?
п.п. В този диапазон след храненето се скъсах да пия вода.
- д-р Георгиев
-
- Посетител
09 Дек 2010 22:14 #2
от д-р Георгиев
Re: Въпрос за измерването на кръвната захар?
Здравей Радибой,
Препоръки за добър метаболитен контрол:
Кръвна захар на гладно (без да сте яли 8 часа предварително) < 6.1 (5.8) ммоl/l
Постпрандиална (2 часа след обилно нахранване) кръвна захар < 8.0 ммоl/l . Неколкратното измерване на кръвна захар над 11 ммол/л означава диабет.
Кръвната захар не трябва да се интерпретира като абсолютен показател, тъй като тя зависи от голям брой фактори. Пациентът не трябва да не е болен (вкл. "настинал", с висока температура и др.) и да не е приемал лекарства, които могат да повлияят нивото на глюкозата.
8,9 във всеки случай е притеснителна стойност и е добре да се консултирате с ендокринолог.
Препоръки за добър метаболитен контрол:
Кръвна захар на гладно (без да сте яли 8 часа предварително) < 6.1 (5.8) ммоl/l
Постпрандиална (2 часа след обилно нахранване) кръвна захар < 8.0 ммоl/l . Неколкратното измерване на кръвна захар над 11 ммол/л означава диабет.
Кръвната захар не трябва да се интерпретира като абсолютен показател, тъй като тя зависи от голям брой фактори. Пациентът не трябва да не е болен (вкл. "настинал", с висока температура и др.) и да не е приемал лекарства, които могат да повлияят нивото на глюкозата.
8,9 във всеки случай е притеснителна стойност и е добре да се консултирате с ендокринолог.
- radiboi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- COM_KUNENA_OFFLINE
09 Дек 2010 22:26 #3
от radiboi
д-р Георгиев току що я измерих с уреда пак и ми показа 8.1 Май са минали 2 часа след храненето.
Искате да кажете , че ако го измеря няколко пъти и ми покаже 11 това означава диабет.На какъв интервал трябва да се измерва?
Пишете , че не трябва човек да е болен. Аз в момента имам болки в гърлото и лека кашлица , а температура нямам.
И още едно нещо: ако е важно от много време взимам витамин - С профилактично, а четох някъде ,че при прием на витамин-С при измерване може да покаже фалшиви ниски стойности на кръвната захар.
/ Постпрандиална (2 часа след обилно нахранване) кръвна захар < 8.0 ммоl/l . Неколкратното измерване на кръвна захар над 11 ммол/л означава диабет./ Тука не мога да разбера какво искате да кажете ?
Искате да кажете , че ако го измеря няколко пъти и ми покаже 11 това означава диабет.На какъв интервал трябва да се измерва?
Пишете , че не трябва човек да е болен. Аз в момента имам болки в гърлото и лека кашлица , а температура нямам.
И още едно нещо: ако е важно от много време взимам витамин - С профилактично, а четох някъде ,че при прием на витамин-С при измерване може да покаже фалшиви ниски стойности на кръвната захар.
/ Постпрандиална (2 часа след обилно нахранване) кръвна захар < 8.0 ммоl/l . Неколкратното измерване на кръвна захар над 11 ммол/л означава диабет./ Тука не мога да разбера какво искате да кажете ?
- Здравко
-
- Посетител
10 Дек 2010 08:17 #4
от Здравко
Не Вие, а по-скоро ендокринолог. Тестовете с лентички са ориентировъчни и често неточни.
Постпрандиална кръвна захар:
Под 7,8 ммол/л - идеален метаболитен контрол
От 7,8 до 11,0 - нарушен глюкозен толеранс
Над 11,0 ммол/л - диабет
Пак подчертавам, че изследвания за отхвърляне или доказване на диагнозата се правят от ендокринолог.
Постпрандиална кръвна захар:
Под 7,8 ммол/л - идеален метаболитен контрол
От 7,8 до 11,0 - нарушен глюкозен толеранс
Над 11,0 ммол/л - диабет
Пак подчертавам, че изследвания за отхвърляне или доказване на диагнозата се правят от ендокринолог.
- radiboi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- COM_KUNENA_OFFLINE
10 Дек 2010 09:15 #5
от radiboi
Благодаря ви много.
Днес отидох при личния лекар и споделих моите кръвни показатели които направих в къщи с моя глюкомер.
Тя ми даде направление за изследване на кръвна захар еднократно сутринта на гладно.
Помолих лаборантките да си платя за 4-кратен профил и ще видим какво ще излезе.
п.п. Изследването е : сутрин на гладно , в 12 преди обяда - след изследването ядеш , в 14 ч. и в 16ч.
Правилно ли е това ?
Пак питам дали продължителното приемане на витамин - С може да повлияе на изследванията на кръвна захар демек да покаже по-ниски резултати от реалните ?
Днес отидох при личния лекар и споделих моите кръвни показатели които направих в къщи с моя глюкомер.
Тя ми даде направление за изследване на кръвна захар еднократно сутринта на гладно.
Помолих лаборантките да си платя за 4-кратен профил и ще видим какво ще излезе.
п.п. Изследването е : сутрин на гладно , в 12 преди обяда - след изследването ядеш , в 14 ч. и в 16ч.
Правилно ли е това ?
Пак питам дали продължителното приемане на витамин - С може да повлияе на изследванията на кръвна захар демек да покаже по-ниски резултати от реалните ?
- radiboi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- COM_KUNENA_OFFLINE
10 Дек 2010 13:22 #6
от radiboi
Сутринта на гладно в лаборатория кръвната захар ми показа 5.14 , а в къщи глюкомера ми показа 6.3
Сутринта на гладно в лаборатория кръвната захар ми показа 5.14 , а в къщи глюкомера ми показа 6.3
- д-р Георгиев
-
- Посетител
10 Дек 2010 13:28 #7
от д-р Георгиев
Вероятно глюкомерът не е добре калибриран. Все пак няма съмнение, че резултатите от лаборатория са по-надеждни.
Приемът на витамин C не би трябвало да окаже особено влияние върху изследването.
Приемът на витамин C не би трябвало да окаже особено влияние върху изследването.
- radiboi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- COM_KUNENA_OFFLINE
10 Дек 2010 15:06 #8
от radiboi
Д-р Георгиев , може ли след като приключат всички засичания на кръвната захар да ги споделя с вас ?
п.п. Как се калибрират глюкомерите ?
п.п. Как се калибрират глюкомерите ?
- д-р Георгиев
-
- Посетител
10 Дек 2010 22:07 #9
от д-р Георгиев
Може да ги коментираме, въпреки че е добре и да ги види ендокринолог.
- radiboi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- COM_KUNENA_OFFLINE
11 Дек 2010 14:17 #10
от radiboi
Това са ми изследванията д-р Георгиев :
Сутринта на гладно – 5.14
в 12 часа преди обяда - 5.90
в 14 часа след обяда - 4.70
в 16 часа – 4.96
Сутринта на гладно – 5.14
в 12 часа преди обяда - 5.90
в 14 часа след обяда - 4.70
в 16 часа – 4.96
Модератори: д-р Георгиев