Безсъние (инсомния)

Безсънието включва голяма група състояния (инсомнии), които водят до количествени или качествени смущения в съня. Тези състояния причиняват нарушението на съня, а не са резултат от това. В крайна сметка безсънието е краен продукт от действието на различни психологични и/или соматични причинители, т.е. всички инсомнии, с изключение на тази в детството, са симптом на друго състояние.

Съдържание:
1. Какво представлява сънят?
2. Психофизиологично безсъние
3. Безсъние в резултат на неспокойни крака
4. Безсъние в резултат на контракции на мускулите
5. Безсъние при депресии и мании
6. Депресия в резултат на дихателни смущения
7. Лечение на безсънието

Какво представлява сънят?

Сънят е активен процес, в който са ангажирани различни органи и системи, включително нервната. В зависимост от тяхното ангажиране и от поведението по време на сън се различават два вида сън:

  1. Сън без бързи движения на очите (ортодоксален сън) - NREM (Non-Rapid Eye Movement), който се състои от четири стадия, като 1-ви и 2-ри стадий са повърхностен, а 3-ти и 4-ти стадий са дълбок сън. През NREM фазата се наблюдава понижено артериално налягане, леко намален сърдечен дебит и честота. Намалява честотата и на дихателните движения.
  2. Сън с бързи движения на очите (парадоксален сън) - REM (Rapid Eye Movement), който следва след NREM и през който се появяват сънищата. По време на REM съня мозъчният кръвоток и консумацията на кислород са дори по-силно изразени от периода на бодърстване в покой.

Психофизиологично (стресово) безсъние

Това е най-често срещания тип безсъние и бива преходно състояние или постоянно. Преходните психофизиологични инсомнии представляват периоди на безсъние до 3 седмици, породени от стрес, силни емоционални преживявания, страх от бъдещи събития, промяна на обстановката за сън и др. За тези състояния е характерна комбинация от качествени и количествени промени в съня, т.е. трудно заспиване, лесно пробуждане и ранно окончателно събуждане, придружени с некачествен сън. Често това състояние се съпровожда с главоболие, лошо настроение и раздразнителност през деня.

Постоянното психофизиологично безсъние е породено от хронично състояние на безпокойство, страх, напрежение, та дори и мисловна умора. Отрицателно могат да повлияят и неудобното легло, светлина, шум и др. Такива хора обаче лесно могат да заспят на нетипични места, докато не правят опит за това - четат книга, гледат телевизия, докато пишат или са на компютъра. Характерното тук е, че хората с постоянно психофизиологично безсъние трудно заспиват, когато правят опит за това, и/или често се пробуждат със затруднено или невъзможно заспиване след това. Общото количество на сън за денонощие е в рамките на 3 до 5 часа.

През деня работоспособността на тези хора е понижена както и настроението. Други симптоми са също изявени - главоболие, болки в мускулите и поясната област, изпотяване и др. Състоянието се утежнява при злоупотреба с алкохол и медикаменти.

Безсъние в резултат на "неспокойни крака"

Синдромът на неспокойните крака се среща в голям процент от населението. Според някои данни 5-15% от българите страдат от това състояние, което се характеризира с мравучкане, болки, потрепвания в мускулите на подбедрицата и много по-рядко в областта на ръката. Страдащите от "неспокойни крака" често движат краката си и стават от леглото си, за да облекчат симптомите. През деня тези симптоми могат да се появят във вечерните часове при почивка или в леглото. Почти винаги безсънието се влошава с възрастта и в 1/3 от случаите се среща фамилно.

Безсъние при нощни контракции на мускулите по време на сън

Поради повтарящи се контракции на единия или на двата крака с изпъване на палеца и частично сгъване на стъпалото, по-рядко на коляното или тазобедрената става, човек се събужда и често няма спомен за това. Тези епизоди на повтарящи контракции (миоклонии) продължават от няколко минути до 1 час и са съпроводени с частично или пълно събуждане.

Безсъние при депресии и мания

Инсомнията при депресиите се характеризира с нарушено поддържане на съня, който е разделен от чести пробуждания, с ранно окончателно събуждане. Хората страдащи от депресия се оплакват от недостатъчен сън, умора и изчерпване. Нарушено е и качеството на съня с разстройство на стадиите и фазите му. При биполарните разстройства депресията може да се прояви като увеличено количество сън (хиперсомния). При манията е нарушено заспиването, сънят е кратък и без прекъсвания. Хората в манийна фаза заспиват трудно, спят 2-4 часа, но след събуждане се чувстват отпочинали и пълни с енергия.

Безсъние в резултат на дихателни смущения

Такова безсъние е изключително опасно, защото се проявява със спиране на дишането по време на сън и поради това се наблюдават често пробуждания, при които човек има чувството, че се задушава. Други симптоми на този тип безсъние са обща отпадналост през деня, понижаване на либидото и способността за ерекция при мъжете. Това заболявание изисква незабавно лечение от лекар.

Инсомниите могат да бъдат свързани и с употребата на медикаменти и злоупотребата с алкохол.

Лечение на безсънието

Лечението се провежда от лекар след предварителна консултация и преглед!

Терапията се провежда за максимален период от време - четири седмици с лекарства от групата на бензодиазепините (най-често), барбитурати и др. по предписание от лекар.

И все пак изграждането на добри навици преди заспиване и осигуряването на удобно легло и помещение за сън са задължителна част от профилактиката и лечението на безсънието (виж Сън: незаменимите осем часа).

Сподели или оцени, ако сме били полезни
4.3333333333333 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.33 (3 гласове)


tsetso's Avatar
tsetso replied the topic: #1 09 Май 2018 11:48
Обичайно ефектът на кофеина трае от 4-6 часа, все пак има и индивидуални особености, които определят неговия метаболизъм, като при някои хора е възможно по-дълготрайно действие.
Тимъти's Avatar
Тимъти replied the topic: #2 05 Май 2018 10:31
Здравейте, забелязал съм, че когато пия кафе към 3 часа дори следобед, след това трудно заспивам? Възможна ли е подобна зависимост от кафето?