Прободни рани - първа помощ

Прободните рани обикновено не предизвикват обилно кървене от засегнатото място. Често дори изглежда, че раната се затваря почти веднага. Това обаче не означава, че лечение на такива наранявания не е необходимо.

Прободната рана може да възникне в резултат на настъпването или обождането с остър предмет (най-често гвоздей, пирон). Тези на пръв поглед безобидни наранявания крият сериозен риск от инфекция, защото предметът, който е причина за обождането, може да бъде носител на спори на тетанус или други бактерии, особено ако обекта е имал контакт с почвата. Освен това рани, причинени от ухапвания (вкл. такива от домашни кучета и котки), са особено поддатливи на инфекции. По правило раните на ходилото са по-често причина за инфекция.

Ако пробождането е разкъсало голям брой кръвоносни съдове и вие не можете да спрете кървенето, потърсете незабавно медицинска помощ. В противен случай следвайте указанията:

  1. Спрете кървенето. Порязванията и одраскванията обикновено спират да кървят без да се налага допълнителна намеса. Ако това не се случи, приложете лек натиск върху мястото, използвайки за целта чиста дреха или превръзка. Ако кървенето продължава, потърсете незабавно спешна помощ.
  2. Почистете раната. Промийте раната добре с чиста вода. Използвайте почистени с алкохол пенсети, за да премахните малки, разположени на повърхността частици. Ако все пак в раната са останали по-големи парчета, посетете вашия лекар. Доброто почистване на раната може да предотврати развитието на тетанус – животозастрашаващо състояние. За да почистите мястото около раната, използвайте сапун и чиста кърпа.
  3. Приложете антибиотик. След като добре сте почистили раната, се консултирайте с вашия лекар за използването на антибиотик под формата на крем или мазило. Антибиотикът може да предотврати появата на инфекция и позволява на организма да затвори раната по-ефективно. Избягвайте използването на определени антибиотични средства при данни за алергии.
  4. Покрийте раната. Излагането на въздух може да ускори процесите на зарастване, но въпреки това е препоръчително раната да се покрие с превръзка, за да се намали риска от развитието на бактериална инфекция.
  5. Редовно сменяйте превръзката. Правете това всеки ден или в случай, че превръзката се измърси или намокри.
  6. Следете за признаци на инфекция. Посетете вашия лекар, ако раната не зараства или забележите зачервяване, дренаж, затопляне или подуване.

Ако раната е дълбока, намира се на ходилото, е инфектирана или е причинена от ухапване, потърсете медицинска помощ. Медицинското лице ще я прегледа, почисти и затвори, ако се налага. Ако не са ви правили ваксина срещу тетанус в последните пет години, вашият лекар най-вероятно ще ви препоръча да си направите такава до 48 часа след инцидента.

Ако животно (особено то е диво или е куче) ви ухапе, има вероятност вие да се заразите с вируса на бяса. В такъв случай потърсете незабавно медицинска помощ, за да ви се осигури ваксиниране срещу бяс. Ако е възможно, животното трябва да бъде подложено на десет дневно наблюдение от ветеринар.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (2 гласове)