Кървене от носа - първа помощ

Кървенето от носа е често срещан проблем, който в редица случаи може да бъде симптом на по-сериозно медицинско състояние (вж. още Кръвотечение от носа).

При по-млади хора кървенето от носа най-често произлиза от носната преграда, която разделя носните кухини.

При по-възрастни хора кървенето може да започне както от носната преграда, така и от по-дълбоко разположената вътрешна част на носната кухина. Този произход на кървенето се среща по-рядко, но крие по-голяма опасност за човек, тъй като може да бъде причинено от увреждане на артериите или високо кръвно налягане. В такъв случай кръвотечението възниква спонтанно, спира трудно и изисква медицинска помощ.

За да се справите с кървеното от носа:

  • Седнете изправени и се наклонете напред. Изправени вие ще намалите налягането на кръвта във носните вени, което ще намали кървенето. Навеждането напред ще ви помогне да избегнете поглъщането на кръв, което може да раздразни стомаха.
  • Стиснете носа си. Използвайте палеца и показалеца за да притиснете носа си, а през това време дишайте през устата. Задръжте така 10 минути. Така вие оказвате натиск върху мястото на кървене и спирате кръвотечението.
  • За да предотвратите повторно кървене, не пипайте или издухвайте носа и не се навеждайте напред поне още няколко часа. Дръжте главата си по-високо от нивото на сърцето.
  • Ако се появи повторно кървене, издухайте носа си, за да прочистите кръвните съсиреци. След това притеснете носа си по техниката, показано по-горе.

Потърсете незабавно медицинска помощ в следните случаи:

  • Кървенето продължава повече от 20 минути
  • Кървенето се появи в резултат на падане или нараняване в областта на главата, вкл. юмручен удар в лицето, който може да причини счупване.

Честото кървене от носа

Ако носът ви кърви често, посетете вашия лекар. Той може да ви препоръча процедура на обгаряне на кръвоносните съдове, причиняващи проблема. Обгарянето се извършва с помощта на електрически ток, сребърен нитрат или лазер. Понякога вашият лекар може да спре кървенето единствено чрез поставяне на специална марля или надуваем латексов балон, които ще окажат умерен натиск върху кръвоносните съдове.
Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)