Измръзване на цялото тяло (хипотермия) - първа помощ

При излагането на ниски температури за продължителен период от време механизмите, които поддържат постоянната телесна температура, могат да се разстроят и това да доведе до състояние на измръзване (хипотермия). Когато количеството топлина, което се губи от тялото, е по-голямо от произведеното в него се предизвиква хипотермия.

Влажните или неподходящи дрехи, попадането в студена вода и дори непокриването на оголени части от тялото в зимни условия – всички те могат да увеличат риска от развитие на хипотермия.

По определение хипотермията представлява понижаване на телесната температура под 35˚ С. Признаците и симптомите са:

 • треперене
 • неясен говор
 • бавно дишане
 • студена и бледа кожа
 • загуба на кординация
 • умора, летаргия или апатия
 • обърканост или загуба на памет

Симптомите на измръзване обикновено се развиват бавно. Хората с хипотермия обикновено страдат от загуба на физическата сила и умствените възможности. Ето защо те могат да не осъзнават, че се нуждаят от медицинско лечение.

По-възрастните хора, малките деца и слабите хора са изключително поддатливи на измръзване. Други рискови групи са хората, които страдат от психично заболявание или болестта на Алцхаймер. Други състояния, предразполагащи към хипотермия, са недоимъчно хранене, сърдечно-съдово заболяване и хипотироидизъм.

Как да се справим с измръзването:

 1. Обадете се на Бърза помощ. Докато чакате да пристигне медицинската помощ, следете дишането на пострадалия. Ако то спре или много се забави, приложете кардиопулмонална реанимация.
 2. Преместете човека на по-топло. Ако влизането в топло помещение не е възможно, предпазете човека от вятъра, покрийте неговата глава и изолирайте тялото му от студената земя.
 3. Премахнете влажните дрехи. Подменете мокрите дрехи с топли и сухи.
 4. Не използвайте директна топлина. Вместо това приложете топъл компрес върху неговата щия, гърди или слабини. Не се опитвайте да стоплите ръцете и краката. Приложената топлина на ръцете и краката парадоксално понижава телесната температура, което може да бъде фатално.
 5. Не давайте на човека алкохол. Предложете му топла безалкохолна напитка, освен ако той не повръща.
Не масажирайте или търкайте човека. Третирайте потърпевшия с повишено внимание, защото той е с повишен риск от състояние на внезапно спиране на сърдечната дейност.
Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)