Вечерно хранене

Прибирайки се късно вечер, често посягаме към дръжката на хладилника без да влагаме излишна мисъл и се нахвърляме върху „отворилата се” възможност да се нахраним обилно. Но не и днес, особено ако нашата цел е отслабване!

Диети и късно хранене

Вечерно хранене и хранене през нощтаОсновен принцип при голяма част от диетите за отслабване е да не се приема храна през вечерните часове. Това изискване в никакъв случай не е случайност, а е продиктувано от физиологични процеси, които нормално протичат в човешкото тяло в края на деня.

Човешкият организъм е така устроен, че със залязване на слънцето, тялото ни започва да се подготвя за сън и почивка. Поради това всеки, който се интересува от своето здраве трябва да спазва и следното правило: да ограничи приема на храна вечер. Лошото е, че ако сте свикнали да се храните предимно по това време, е много трудно да стоите далеч от хранителните запаси в часовете преди лягане.

В повечето случаи се получава така, че човек търпи до късните часове, но след като усети, че не може да заспи гладен се нахвърля на всичко, което открие на масата или в хладилника. По този начин се нарушава биологичния часовник на човешкото тяло, което не може пълноценно да се подготви за почивка.

Какви са подходящите храни, които да включим в нашата вечеря?

Най-добрите храни, които може да похапвате след 17:00 часа са продукти като мляко и млечни храни, сурови ядки, месо, кашкавал, а също така извара и яйца. Ако все пак огладнеете в по-късните часове ще е най-добре да се насочите към храни с малко мазнини и въглехидрати. Такива например са телешкото месо, пилешкото, говеждото месо, заешкото, а също и пуешкото. Най-добрата компания на тези меса е салата с пресни зеленчуци като чушки, маруля, домати, а също така и краставиците.

Няма да ви навреди и ако се насладите на чаша вино, но трябва да сте абсолютно наясно, че организмът ви първо ще преработи алкохола, а едва след това другите вещества.

Много диетолози съветват вечерта да се приемат храни, богати на целулоза, които спомагат за по-бързото засищане, редовната дефекация и изгарянето на така желаните калории. Такива храни са: домати, кайсии, моркови, портокали, патладжани, диня, цвекло, а също така ябълките и ягодите. Приемането на гореизброените храни няма да наруши вашата диета, но ако спазвате нисковъглехидратен режим на хранене ще е по-добре да премахнете плодовете от вечерното си меню.

Вреди, които се причиняват от късното хранене

Според статистиката цели 25 процента от жителите на големите градове се трудят до късните часове на вечер или работят нощни смени. Естествено е, че при такъв режим е неизбежно късното хранене. Според диетолозите тези обстоятелства не са водещи за развитието на здравословни проблеми, освен ако:

  • тогава не се състои единственото ви хранене за деня;
  • не прекалявате с приемането на калории в късните часове;
  • не преяждате

Често срещана грешка е да наградите положените тежки усилия и труд през деня с любимите си храни вечер - сладолед, чипс с бира, шоколад, а също и торта... Въпреки че е доста примамлива идея, не правете тази грешка! Обилната късна вечеря може да доведе до затлъстяване и метаболитен синдром.

Хормон на растежа и късно хранене

През нощта се отделя така наречения хормон на растежа (соматотропин), който участва активно в разграждането на мазнините. При късния прием на храна се наблюдава спад в неговата секреция, сочат данни от клинични проучвания.

Нормалните и горнограничните нива на растежен хормон и растежни фактори съдействат за изгарянето на излишните мазнини, спомагат за изграждането на мускулна маса, поддържат добрия имунен статус на пациентите, работата на задстомашната жлеза, а също така и на мозъка, на сърцето и на черния дроб.

Затова хора, които спазват диети трябва още повече да избягват храненето в късните часове на деня.

Нощна секреция на инсулин

След всяко хранене задстомашната жлеза (панкреасът) изработва хормона инсулин. Този хормон участва в усвояването на глюкозата, която е един от основните източници на енергия за тялото и единствен за мозъка.

Покачването на инсулина през нощта води до ендокринен срив. При излишното му изработване през късните часове на нощта хората са предразположени към затлъстяване, холецистит, атеросклероза, жлъчнокаменна болест, остеопороза, хипертония, а също и панкреатит. Освен това при тези хора се провокира нарушаването на съня, а самото хронично недоспиване помага много за затлъстяването, което води до един порочен кръг.

Противоречиви проучвания

"Приемът на големи количества въглехидрати вечер рязко увеличава отделянето на инсулин, а последващите метаболитни процеси водят до превръщането и съхранението им като мазнини".

Учените решиха да изследват това и интересното е, че резултати от проучванията им се оказаха много противоречиви. Американците бяха направили свое проучване по въпроса. В него участваха над 7000 души. Проучването беше за период от десет години. Според него приемането на храна в късните часове на деня не влияе на повишаването на теглото на човека. В друг експеримент, в които участваха над 1800 се доказва също, че наддаването на теглото няма нищо общо с приемането на храна след 17:00 часа. Тези проучвания ни навеждат на мисълта, че не е нужно да избягваме вечерите, а просто да следим калориите, които приемаме през деня.

Какво да сторим, за да не преяждаме и прекаляваме с консумираната храна вечер?

  • Приемайте храна няколко пъти дневно, но на малко порции;
  • Закуската трябва да бъде задължително здравословна и пълноценна;
  • Много е важно какви точно продукти консумирате през деня. Наблягайте най-вече на зеленчуци, пълнозърнест хляб, ядки и семена, а също така консумирайте ориз. От животинката храна е добре да консумирате редовно мазна риба, млечни продукти, а също така месото и яйцата;
  • Кафето също е полезни, ако не се приема в големи дози. Доказано е, че то активизира много добре работата на мозъка, спомага за премахването на стреса, а също и ни помага да се преборим с преяждането;
  • Натуралният шоколад съдържа високи дози на какао, а също така повишава нашето настроение;
  • Никога не преяждайте! Обикновено чувството за ситост настъпва до 30 минути след като сме консумирали храна;

Най-важното е самите вие да се настроите да се храните ранно за вечеря. Само така ще се събудите с добро настроение и с добър апетит. Що се отнася до това, че много хора са свикнали да вечерят преди сън, това е само и единствено навик. Опитайте да го преодолеете, но не изведнъж, а постепенно. Първо вечеряйте около един час преди лягане, а след това постепенно увеличавайте времето. По този начин за месец ще влезете в нормалния график.

Снимка: Carlos Porto / FreeDigitalPhotos.net

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)