Шум в ушите (тинитус)

Шумът в ушите, наричан още тинитус или звънене в ушите, е усещането за бучене, "пищене", бръмчене, съскане, звънене, свиркане или други звуци, без този звуков феномен обективно да е наличен. Шумът може да бъде прекъснат или непрекъснат и може да варира по своята сила. Често пациентите се оплакват само тогава, когато фоновият шум е нисък (например през нощта). Тогава, докато се опитват да заспят в тиха стая, те най-ясно долавят тинитус. В редки случаи звукът бие в синхрон със сърдечната дейност (пулсиращ тинитус).

Съдържание:
Колко често страдат хората от шум в ушите?
Видове шум в ушите
Шум в ушите и загуба на слух
Какво причинява шум в ушите?
Лечение
Прогноза

Колко често страдат хората от шум в ушите?

Шумът в ушите е често оплакване, което засяга приблизително 50 милиона възрастни в САЩ (според други автори 35 млн.). За България подобна статистика не е известна, но след екстраполиране на данни от други страни в региона, се оказва, че грубо 10-15% от населението страдат в известна степен от шум в ушите. За повечето хора състоянието е просто дискомфорт. В тежки случаи, обаче, тинитусът може да доведе до проблеми с концентрацията и съня. В крайна сметка може да доведе до проблеми в работата и личните взаимоотношения, което води до психическо безпокойство и намалено качество на живот.

Видове шум в ушите

 • Субективен тинитус, когато шумовете, които единствено пациентът чува. Дори и шумът да бъде възприет като много силен, той се чува само от страдащия;
 • обективен тинитус, по-рядко срещано състояние, когато шумовете могат да бъдат чути от пациента и лекаря със стетоскоп.

Шум в ушите и загуба на слух

Въпреки че шумът в ушите често се свързва със загуба на слуха, той сам по себе си не причинява слухова увреда, нито пък слуховата загуба причинява тинитус. Всъщност част от хората с тинитус не изпитват никакви затруднения да чуват външните шумове и реч. В някои случаи дори стават толкова чувствителни към звука (хиперакусис), че трябва да предприемат стъпки, за да заглушат или маскират външните шумове.

Какво причинява шум в ушите?

Продължителното излагане на силни звуци е най-честата причина за шум в ушите. До 90% от хората с тинитус имат известно ниво на загуба на слуха, предизвикано от излагане на силен шум. Шумът причинява трайно увреждане на чувствителните на звука клетки на кохлеята - спираловидно оформения орган във вътрешното ухо. Дърводелци, пилоти, рок музиканти, строители и инженери са сред тези, чиито работни места ги излагат на риск, както и хора, които работят с верижни триони, пистолети или други шумни устройства или които многократно слушат силна музика. Еднократна експозиция на внезапно силен шум може също да предизвика тинитус.

Различни други състояния и заболявания могат да доведат до тинитус, включително:

 • Запушвания на ушите поради натрупване на ушна кал, ушна инфекция или рядко доброкачествен тумор на нерва, който ни позволява да чуваме (слухов нерв)
 • Някои лекарства (рядко) - аспирин, някои видове антибиотици, противовъзпалителни средства, успокоителни и антидепресанти, както и хининови лекарства; тинитусът е цитиран като потенциален страничен ефект на около 200 лекарства, отпускани с рецепта и без рецепта. Това не означава, че във вашия случай това непременно е така.
 • Естественият процес на стареене, който може да причини дегенеративни процеси на кохлеята или други части на ухото;
 • Болестта на Meniere, която засяга вътрешната част на ухото;
 • Отосклероза, заболяване, което води до закаляване на малките кости в средното ухо;
 • Други нелекувани заболявания и състояния като високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, проблеми с кръвообращението, анемия, алергии, недостатъчна активност на щитовидната жлеза, автоимунни заболявания и диабет;
 • Проблеми с шията или челюстта, като например синдром на темпорамондибуларната става;
 • Увреждания на главата и шията;
 • Неизвестни причини.

Шумът в ушите може да се влоши при някои хора, ако прекаляват с употребата на алкохол, пушат цигари, пият кофеинови напитки или ядат определени храни. По причини, които все още не са напълно ясни на изследователите, стресът и умората изглежда, че влошават шум в ушите.

Лечение

Лечението бива индивидуализирано според потребностите на пациента и чувството на дискомфорт или намалено качество на живот. При всички положения то следва да се извършва под контрол на отоневролог, специалист по УНГ или невролог. То може да включва:

Обучението с акцент върху снемане на стреса и напрежението, промяната на работното място, консултацията и индивидуализираната психотерапия са важна част от комплексното лечение на шума в ушите (особено, ако липсва точна причина). За справяне със стреса и за промяна на реакцията на тялото към шума в ушите. Съществува и специална програма за лечение, наречена Tinnitus Retraining Therapy [TRT], която съчетава определени фонови звуци с цел десенсибилизация, предназначени да помогнат на хората да потиснат звуците от техния шум в ушите.

В някои случаи са подходящи медикаменти срещу безпокойството и депресията (използват се широка гама от антидепресанти). Други лекарства, като диуретици, мускулни релаксанти, антиконвулсанти и антихистамини, също се използват след лекарско предписание.

Специални слухови апарати, електронни маскиращи устройства или и двете, често се използват, когато други методи не успяват да постигнат контрол. Кохлеарни импланти и кохлеарни стимулиращи устройства могат да бъдат също използвани при тежки, неконтролируеми случаи на тинитус. В някои случаи, макар и рядко, също се прибягва към инжекции на лидокаин директно във вътрешното ухо.

Прогноза

В отделни случаи, когато шумът в ушите е причинен от инфекции или запушвания на ухото,  той може да изчезне след провеждане на правилно лечение на основната причина. Често обаче тинитусът продължава, след като се излекува основното заболяване. В такъв случай други терапии - както конвенционални, така и алтернативни - могат да доведат до значително облекчение, като намалят или покрият нежелания звук.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (2 гласове)