Камъни в бъбреците (бъбречно-каменна болест)

Съдържание

Бъбречно-каменната болест е едно от най-честите заболявания, повод за тежки страдания по нашите географски ширини. Тя представлява заболяване на пикочоотделителната система, за което е характерно наличието на камъни в бъбреците. Боледуват и двата пола, като при мъжете се срещат по-често калциеви камъни, а при жените – смесени или магнезиево-амониеви фосфати (струвит). Бъбречно-каменната болест обичайно протича хронично и е заболяване за цял живот.

Синоними: бъбречно-каменна болест, камъни в бъбреците, бъбречна калкулоза, нефролитиаза, уролитиаза

Камъкът, който се образува в бъбреците и блокира пътя на урината, е може би най-болезненото нещо, което може да се случи в живота на човек. Смята се, че болката е по-силна от огнестрелна рана, счупена кост, изгаряне и дори раждане.

камък в бъбрека - 8 мм
8 милиметров камък в бъбрека

Бъбречните камъни варират по размери от връх на молив до топка за голф и причиняват агонизираща болка в областта на кръста и корема.

В близкото минало лечението и профилактиката на бъбречно-каменната болест са се свеждали главно до препоръката да се пият повече течности и да се избягват храни, богати на калций. Днес, развитието на науката допринесе за по-задълбочено разбиране на причините и механизмите за образуване на камъни и съответно – за много по-ефективно клинично лечение.

В момента в България от бъбречни камъни страдат около 400 хиляди души. Хората, които до края на живота си ще образуват бъбречен камък, са над 800 хиляди. България се счита за ендемичен район за бъбречно-каменна болест (БКБ) и се характеризира със значително по-висока честота на заболяването от средната за Европа. Живеещите в райони с мека вода са по-склонни към образуване на бъбречни камъни, отколкото живеещите в райони с твърда вода.

Честотата на БКБ се увеличава през лятото. Според епидемиологичните данни на БКБ се дължат от 7 до 10 на всеки хиляда хоспитализации. Един на всеки 10 души е с риск да развие БКБ на даден етап от живота си.

БКБ е заболяване с изразено генетично предразположение.

{rt}

Използвана литература:
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (2 гласове)