Рак на пикочния мехур

Съдържание

Туморите на пикочния мехур са най-често злокачествени новообразувания.

Към датата на тяхното откриване при около 3/4 от пациентите се наблюдава тумор, разположен на повърхността, а при останалата една четвърт туморът е проникнал вече в мускулатурата или е засегнал други органи (инвазивни тумори).

Заболяването се среща по-често при мъжете, отколкото при жените, а рискът от заболяване се увеличава с възрастта.

Рисковите фактори за развитието на тумори на пикочния мехур включват: хроничен цистит, тютюнопушене, прием на определени лекарства и работа в среда с химически вредности.

Един от типичните симптоми при рак на пикочния мехур е наличието на кръв в урината (хематурия), което често е безболезнено. Един от най-важните диагностични методи за установяване рак на пикочния мехур е вътрешният оглед на пикочния мехур и вземането на тъканна проба (биопсия). Това доказва не само наличието на тумора, но и се получава информация за вида му и дълбочината на проникване.

С помощта на компютърната томография и урография (цветна снимка с контрастно вещество) се установява, дали туморът се е разпространил в околните тъкани или е засегнал и други органи. Лечението зависи от вида на тумора, неговото местоположение и разпространение. Неинвазивни, повърхностни тумори могат да бъдат хирургично отстранени през пикочния канал. При инвазивни тумори на пикочния мехур се налага пикочния мехур да бъде отстранен напълно.

Анатомия и функция

Пикочният мехур спада към отводните пикочни пътища. Там се събира отделяната от бъбриците урина и се съхранява до нейното изпразване. Пикочният мехур със своята функция предотвратява реабсорбирането на урината в тялото. Когато количеството на събраната урина достигне около 200 мл, напъните за уриниране са по-леки и стават все по-силни при количество от около 400ml. Вместимостта на пикочния мехур е индивидуално различна и зависи от различни фактори. Формата на мехура се променя според степента на напълване.

Пикочният мехур може да се раздели на четири различни части:

 • горна част на пикочния мехур
 • странични части на пикочния мехур и - задната страна,
 • долната част на пикочния мехур с отвърстието на двата пикочоотделителни канала от бъбреците
 • шийката на пикочния мехур, която преминава в пикочния канал (уретрата).

Стената на пикочния мехур се състои от четири различни слоя:

 • Лигавица
 • Съединителна тъкан
 • Мускулна обвивка с надлъжно и напречно набраздена мускулатура
 • Съединително-тъканен мастен слой
 • Мускулната обвивка е изградена по специфичен начин. Това позволява на пикочния мехур по време на изпразване да се свива хармонично(контрахиране) и да се изпразва напълно.
  5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (2 гласове)

  Discuss this article

  INFO: You are posting the message as a 'Guest'


  Vasilec's Avatar
  Vasilec replied the topic: #1 30 Май 2014 18:55
  Да, описана е такава странична реакция, ако имаш някакви опасения - се обърни към лекуващия лекар. Предполагам, че рисковете в случая са по-малко от ползите на имуносупресията, така че не ти препоръчвам да вземаш решения на своя глава, а да се посъветваш с лек. лекар/екип.
  ХХХ replied the topic: #2 28 Май 2014 19:16
  Здравейте, четох на няколко места, че лекарството ендоксан може да доведе до рак на пикочния мехур. Пия това лекарство от година и половинаа, защото ми откриха засягане на бъбрека от системен лупус еритем, чудя се няма ли да е по-опасно, ако продължа да го пия отколкото самото заболяването.