Рак на тестисите

Съдържание

Рак на тестисите е злокачествено заболяване на тестиса (семенник). Този вид тумор се среща относително рядко, но засяга предимно млади мъже, като повече от две трети са във възрастта между 20 и 40 години.

Тестисите са изградени от различни видове клетки, от които може да се развие злокачествен тумор. Около 90 процента от всички злокачествени тумори на тестисите произтичат от зародишните (герминативните) клетки. В тези случаи се говори за зародишни (герминативни) тумори.

Семином на тестиса.
Семином на тестиса - орхидектомия
Снимка: wikipedia.org

Тези тумори се делят на две основни групи: семиноми и несеминоми.

Несеминомите могат да се образуват от различни видове тъкан (ембрионално-клетъчни карциноми, тератоми, тумори на жълтъчната торбичка и също части на семиномите). Освен това рядко се срещат и тумори на т.н. лайдигови клетки и клетки на Сертоли, които изхождат от тестостерон-продуциращи клетки и опорната тъкан на тестисите. Също така могат да се появят в тестисите вторични тумори (метастази) от разпространението на злокачествени тумори от други органи.

За какъв вид тумор става дума, може да се установи само чрез хистологично изследване на раковата тъкан.

Определянето на клетъчния произход е от важно значение за лечението и прогнозата на заболяването.

При 95 процента от мъжете ракът на тестисите се появява първоначално само в един от двата тестиса, но в по-нататъшното си развитие може да засегне и другия тестис и семепровода.

Анатомия и функция

Тестисите са органи с размер на слива, които се намират в кожно-мускулна торбичка (скротум). Те принадлежат заедно с прилежащите органи към вътрешните полови органи на мъжа. Основната функция на тестисите е да произвеждат мъжки полови хормони и семенна течност (респ. сперматозоиди).

1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'