Зъбен кариес - причини, видове и лечение

Кариесът е най-честото заболяване на зъбите: счита се, че 90% от населението на развитите страни страда от кариес. Кариесът е прогресиращо деструктивно заболяване на твърдите тъкани на зъба (емайл, дентин, цимент). То завършва с образуването на дефект в зъба.

Без лечение кариесът може да доведе до болка, загуба на зъб(и), инфекция, която в най-тежките случаи може да застраши човешкия живот.

Причини за кариес

Още през далечната 1887 д-р Милер заявява, че в образуването на кариес главна роля играят следните три фактора:

  • Въглехидратна съставка
  • Киселини, които причиняват разграждането на твърдите тъкани на зъба
  • Микроорганизми, които произвеждат киселини и също причиняват протеолиза

кариесВидове кариес

Според дълбочината на развитие на процеса се различават следните видове кариес:

  • Повърхностен – разрушава се само емайла
  • Среден кариес – деструктивните явления се пренасят и в дентина
  • Дълбок кариес – деструктивният процес е почти на границата между дентина и пулпата.

Лечение на кариес

Обичайно лечението на неусложнен кариес се състои в почистване на заболелия участък и запълването на дефекта с пломба. След, като стоматолога почисти загнилия участък (понякога се налага и поставяне на упойка), зъбът се запълва с подходящ за целта материал (фотополимер или амалгама). Амалгамата обикновено се използва за запълване на кътните зъби.

Ако увреденият от кариес участък е обширен и след обработката е невъзможно зъба да поеме количеството материал за запълване, се налага поставяне на коронка.

Понякога се случва естествената коронка на зъба да е непокътната, а в същото време кариесът да се намира дълбоко в зъба. В такива случаи може да се наложи да бъдете прегледан от специалист ендодонт. Процедурата включва премахване на пулпата на зъба и заместването и с инертен материал. В повечето случаи се налага подмяна на естествената коронка на зъба с изкуствена.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'


Александър replied the topic: #1 01 Фев 2016 14:10
Да, за съжаление си напълно прав.... :|
Митко replied the topic: #2 08 Юли 2014 23:44
Главните причини за кариесите са новите индустриални храни. Ако винаги е имало толкова много кариеси, не знам как би оцеляло човечеството преди хиляди години до сега. Та, за храните. Като се почне от захарта, която попадайки в храносмилателанта система "изхабява" много вещества за своето разграждане. Много от тези вещества участват в изграждането на зъбите. Освен захарта, друг виновник е белият хляб, маята в него и подобни, както и рафинираното олио. Флуора и флуоридните съеднинения също!!! Предполагам и някои от модерните "химии" също оказват влияние. Така че поне търсете паста за зъби без флуоридни съединения и ако може и без парабени.Във водата също слагат флуор, което също е престъпление!!! Всичко, което се рекламира от съюза на стоматолозите, всъщност води най-много клиенти в кабинетите на същите стоматолози. Сори, но факт!