Ушна кал (церумен) и запушване на ушния канал

Причини за запушване на външния слухов проход от ушна кал

Нормално поради движенията на дъвкателната мускулатура (при хранене и говорене) се изтласква навън ушната кал, която достига ушната мида и по този начин се самопочиства. При някои хора обаче жлезите в ушния канал произвеждат по-голямо количество церумен, което се задържа и натрупва поради множеството космици по хода на канала. Към този секрет се добавят и олющени клетки на кожата и прашинки от околната стена.

Напоследък обаче се наблюдава по-често друга причина за запушването на слуховия канал и това са тампоните за уши. Колкото по-дебел е тампонът, толкова по-голяма част от ушната кал се натъпква навътре при неговото използване. След като премине анатомичното стеснение на слуховия проход, ушната кал не може да се изтласка при движение на дъвкателната мускулатура.

Независимо каква е причината за запушването на ушния канал, докато той не е напълно запушен, слухът остава без забележимо влошаване. При намокряне на ухото и по-точно на ушния канал, ушната кал набъбва и запушва напълно канала с или без притискане на тъпанчевата мембрана. В резултат на това се причинява силно намаление на слуха.

Симптоми на запушване

Поради запушения канал слухът внезапно се понижава. Загубата на слуха е от проводен тип, тъй като се нарушава провеждането на слуха до средното и вътрешното ухо. На аудиограмата е понижена значително въздушната проводимост, докато костната остава почти непроменена.

Същевременно при хранене или говорене човек може да чува шум, който оприличава на „джвакане” в ушите. Той може да усеща чуждо тяло в ушите или да се оплаква от чувство на пълнота и дискомфорт. Болка няма.

Диагностика и изследвания

Диагнозата се поставя въз основа на изследване, наречено отоскопия, при което нормално трябва да се видят подробностите на тъпанчето. В случая обаче тъпанчето не се вижда, а в външния слухов проход се вижда тъмна жълтеникавокафява материя, която изпълва канала напълно.

Лечение на запушен с церумен канал

Лечението се извършва от специалист по УНГ след предварителна консултация.

При липсва на други заболявания на ухото лечението се състои в промивката му с топла вода посредством голяма спринцовка. В някои случаи обаче това не е възможно поради голямата твърдост на ушната кал. С цел размекване се дават различни течности (често дестилирана вода) в продължение на няколко дни и след това се прави промивка.

Ако пациентът съобщи за гноетечение на ухото или предшестващи травми, трябва да се провери дали той няма дупка (перфорация) на тъпанчето. В този случай не се прави промивка поради възможни усложнения. Ушната кал се изважда с подходящи инструменти, за да не се вкара инфекцията към средното ухо.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'


Л.михов replied the topic: #1 05 Фев 2017 00:12
От години се лекувам/промивам/ от ушна кал с топла преварена вода,използвайки спринцовка с допълнителен мек накрайник.Ако е втърдена ушната кал,вечер няколко капки зехтин или олио се поставят в ухото и се запушва с памук.Водата трябва да е чиста,с температурата на тялото!!!