Отематома (кръвоизлив на ушната мида)

Отематома

Отематома (отхематом) представлява кръвоизлив на ушната мида, причинен от разкъсване на подкожно намиращите се кръвоносни и лимфни съдове. Тя изглежда като кръгла розовееща подутина на ушната мида.

Отематомата се причинява най-често от тангенциални удари или притискането на ушната мида от твърди предмети. Ето защо тя е характерна за хора, занимаващи се с бойни изкуства (борци, боксьори) и по-рядко за хора, спящи на твърди възглавници.

Симптоми на отематома

Кръвоизливът се развива подкожно, затова най-често видимо не се наблюдава кръв. Спонтанните болки са характерни само за първите няколко часа след травмата, а по-късно се появяват само при натиск върху ушната мида и те са слаби.

Още непосредствено след травмата се развива кръгла розовееща подутина на горно-предната повърхност на ушната мида. При опипване се наблюдава движение (флуктуация) на кръвта в подутината, която има ясно очертани граници.

Лечение на отематомата

Лечението е хирургично чрез пункция с игла и аспирация на съдържимото. В по-тежките случаи може да се стигне до разрязване на горно-предната част на ушната мида и последващо поставяне на дрен.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)