Отосклероза

Съдържание:
1. Кратко описание на устройството и механизма на действие на слуховия апарат
2. Механизъм на развитие на отосклерозата
4. Симптоми и клинична картина на отосклероза
5. Как се диагностицира отосклероза?
6. Лечение на отосклероза

Кратко описание на устройството и механизмът на действие на слуховия апарат

отосклероза
Анатомия на ухото
1 - череп; 2 - слухов канал; 3 - ушна мида; 4 - тъпънче; 5 - овално прозорче; 6 - чукче; 7 - наковалня; 8 - стреме; 9 - лабиринт; 10 - охлюв (кохлеа); 11 - слухов нерв; 12 - евстахиева тръба

Възприемането на звука включва поредица от събития, през които ухото преобразува звуковите вълни в електрични сигнали и предизвиква нервни импулси, които се изпращат към мозъка, където те се преработват и разпознават като различни звуци.

Ухото се състои от три основни части: външно, средно и вътрешно ухо. Звуковите вълни влизат през външното ухо и достигат до средното ухо, където те предизвикват появата на трептения по тъпанчевата мембрана. Вибрациите се предават чрез три малки костици в средното ухо наречени слухови костици – чукче, наковалня и стреме. Тяхната роля е да провеждат вибрациите от тъпанчевата мембрана към вътрешното ухо. Последната слухова костица стреме предава вибрациите посредством овалното прозорче на течност, изпълваща вътрешното ухо.

Под действието на механичните трептения, предадени от течността на вътрешното ухо, се възбуждат специфични рецепторни клетки на слуховия анализатор, които създават нервни импулси провеждащи се към главния мозък, където се интерпретира звуковата. Различните звуци стимулират различни клетки на вътрешното ухо, което позволява на главния мозък да разграничи различните звуци.

Механизъм на развитие на отосклерозата

Отосклерозата може да предизвика загуба на слуха от различен тип, в зависимост от засегнатата структура. Най-често това е последната кост от веригата на слуховите костици – стреме, което е разположено на входа на вътрешното ухо (в овалния прозорец). Ненормалното разрастване на стремето в овалния прозорец води до намаляване на провеждането слуховите вълни към вътрешното ухо.

Ето защо отосклерозата обикновено причинява загуба на слуха от проводен тип, т.е. е нарушено провеждането на слуховите вълни.

По-рядко отосклерозата може да доведе до загуба на слуха от приемен (сензорен) тип в резултат на увредени сетивни клетки и/или нервни влакна на вътрешното ухо.

Какви са причините за отосклероза?

Причините на отосклероза не са напълно изяснени, въпреки че изследванията показват тенденция заболяването да се предава в семейството и да има наследствен характер. Хората, които имат роднина с отосклероза, са по-предразположени да развият заболяването. Според средностатистически данни човек, на когото единият му родител страда от отосклероза, има 25% шанс за развитие на болестта. Ако и двамата родители са развили отосклероза, рискът се увеличава на 50 процента. Проучванията показват, че жени от бялата раса на средна възраст са най-изложени на риск.

В последните години се прие тезата, че съществува връзка между отосклерозата и хормоналните промени, свързани с бременността. Въпреки че точната причина остава неизяснена, съществуват данни, които свързват вирусните инфекции (например шарка) с развитието на отосклероза.

Звукова травма в миналото също може да окаже негативно влияние върху слуховия орган и да причини различни дистрофични промени в ухото.

Симптоми и клинична картина на отосклероза

Заболяването настъпва незабелязано. Обикновено едно от първите оплаквания е шумът в ушите, който болните свързват с травма, преживяване и др., най-често в периода на пубертета и бременността. Шумът в следствие от отосклероза може да бъде мъчителен и да не дава покой на човека. Пациентите го характеризират като звънене, дъднене или свистене в ушите или главата. Подобен род шумове придружават много други заболявания с загуба на слуха и не са строго специфични за отосклерозата.

Освен шума в ушите по-късно болните се оплакват от загуба на слуха с бавен прогресивен ход. Първоначално човек се оплаква от намаление на слуха на едното, а после и на другото ухо. Много хора с отосклероза забелязват първо, че не чуват звуци с ниски честоти и/или шепот.

Освен загубата на слуха, по-рядко болните от отосклероза страдат от световъртеж, загуба на равновесие и други разстройства на вестибуларния апарат.

Как се диагностицира отосклероза?

Диагнозата трябва да се постави от лекар-специалист по уши, нос, гърло (УНГ), който при прегледа трябва да изключи всички останали болести, които могат да причинят подобни симптоми. За целта се провежда отоскопия, която установява нормална тъпанчева мембрана и никакви признаци за възпаление на средното ухо. В случаи важи правилото, че „пациентът нищо не чува и лекърят нищо не вижда” на отоскопията.

При провеждането на аудиограма се установява загуба на слуха от проводен тип. В заплетените случаи с намаление на слуха от приемен тип може да се наложи провеждането на компютърна томография (КТ).

Лечение на отосклероза

В тежките случаи често операцията е най-добрият и единствен вариант пред човек да възвърне слуха си. Най-често извършваната оперативна намеса носи името стaпедектомия (stapedectomia), при която се заобикаля стремето с помощта на изкуствени протези. Преди извършване на операцията е важно да обсъдите с Вашия лекар рисковете и възможните усложнения в резултат на тази процедура. В много редки случаи хирургичната намеса може да влоши допълнително слуха.

В леките и непрогресиращи случаи операцията може да бъде избегната. С помощта на точния слухов апарат слуха на пациента може да се подобри достатъчно.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'


maria_kale replied the topic: #1 11 Май 2013 00:22
Zashto mikoi do sega ne ne obqsnil kak protich sled operativniq preid na tova zabolqvane .kak chuvstva yhoto si ima li problemi nqkakvi sle operaciqta i kolko vreme e nyjno da se adaptira implanta koito e slojen v uhoto.molq tova sa mnogo vajni vaprosi za vseki koito mu predstoi tazi operaciq ili skoe minal pone da znae kak peminava.