Външен отит - възпаление на външното ухо

Съдържание:
1. Какви са симптомите на външен отит?
2. Причини и рискови фактори на външен отит
3. Поставяне на диагноза външен отит
4. Лечение на външен отит
5. Прогноза и усложнения на външен отит

Какви са симптомите на външен отит?
  • Доминиращото оплакване при външен отит е внезапно появилата се болка (при остър външен отит). Това е и единственият симптом директно зависещ от тежестта на заболяването. За разлика от другите форми на ушно възпаление, болката при външен отит се усилва при докосване на ушната мида и нейното издърпване. Ето защо болка от такъв род е с голяма диагностична стойност. Пациентите може още да изпитват сърбеж и дискомфорт.
  • В напреднали случаи, когато отокът на кожата в слуховия канал нарастне драстично и блокира канала, може да се стигне до проводно намаление или загуба на слуха.
  • При външния отит често се наблюдава увеличена секреция на ушна кал, която допълнително запушва слуховия канал и възпрепятства нормалното слухопровеждане.
  • Висока температура като част от общ инфекциозен синдром
  • При запуснати случаи може да се стигне до разпространение на процеса и отитът преминава в дифузна форма. Тогава се наблюдава гноен секрет в ухото.

Внимание: Почистването на ухото с памучни клечки или други инструменти може допълнително да травматизира възпаления слухов канал и да доведе до утежняване на състоянието. Затова най-добре потърсете лекарска помощ.

Причини и рискови фактори за възпаление на външното ухо

В повечето случаи са необходими два фактора за възникване на инфекциозен външен отит и те са:

  • наличие на патогенни микроорганизми – най-често Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus.
  • нарушение в структурата на външния слухов проход, така че част от него не може да се дренира и благоприятства развитието на инфекция.

Ето защо хората с хронични кожни състояния като атопичен дерматит, себореен дерматит и псориазис, които засягат ухото, са по-поддатливи на външен отит.

Други рискови фактори са плуването в замърсени води, честото и травматично чистене на външния слухов канал, запушване на ухото с вода, влажният климат и др.

Поставяне на диагноза външен отит

При прегледа на оториноларинголог (специалист по УНГ) външният слухов проход изглежда подут и зачервен. Той може да има вид, наподобяващ типичната екзема. Докосването или движението на ушната мида води до появата на болка.

По преценка на лекаря се прави отоскопия, при която се оглежда тъпанчевата мембрана, за да се изключат евентуални усложнения. Следва опипване на лимфните възли, за да се изключи потенциални усложнения от процеса.

При наличието на ексудат се взема биопсия за микробиологично изследване.

Какво е лечението на външен отит?

Целта на лечението е премахване на инфекцията и възстановяване на целостта на кожата на слуховия канал в случай, че е засегната. Когато външният отит е в начална лека фаза, въздържанието от плуване и избягването на мокрене на косата и ухото за няколко дни има за резултат цялостно излекуване на заболяването. Ето защо външният отит се смята за самоограничаващо се заболяване. Въпреки това, ако инфекцията е умерено или силно изразена или времето е много влажно може да не се постигне спонтанно излекуване и на помощ идва консервативното лечение.

Локалните препарати под формата на капки за уши са основните медикаменти, използвани в лечението на външен отит. Някои съдържат антибиотици, а други просто подкисляват средата, което възпрепятства прогреса на инфекцията. Някои предписани от лекар капки за уши съдържат кортикостероиди за лечение на отока и възпалителната реакция.

В допълнение към локалната терапия в някои по-тежки случаи се налага прием на широкоспектърни антибиотици през устата.

Въпреки че премахването на ушната кал от ухото благоприятства оздравителния процес, специалистите съветват да не правите опити да я отстранявате самостоятелно, защото може допълнително да травмирате ухото. Затова се обърнете към специалист.

Прогноза и усложнения на външен отит

В неусложнените случаи прогнозата е добра – външният отит се повлиява изключително добре от лечението и обикновено отшумява постепенно. Въпреки това, оставен без лечение и нетретиран правилно, той може да предизвика усложнения особено при хора с диабет и имунокомпроментирани пациенти.

Могат да възникнат следните усложнения:

  • Хроничен външен отит
  • Разпространение на инфекция в други зони на тялото
  • Некротизиращ външен отит – тежко усложнение при хора със силно понижена имунна функция.
Сподели или оцени, ако сме били полезни
4.3333333333333 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.33 (3 гласове)