Рак на ларинкса (гръкляна)

Съдържание

Ларинксът е органът, който се намира в горната част на дихателната тръба (трахеята).

Ракът на ларинкса се развива най-често при хора над 55 годишна възраст, най-често пушачи. Хората, които преустановят пушенето, може значително да намалят своя риск от рак на ларинкса.

Дрезгав глас без болка може да бъде първият симптом на рака на ларинкса.

Лечението на рака на ларинкса, зависи от местоположението и размера на тумора, както и от възрастта и здравето на пациента. Ракът на ларинкса обикновено се лекува с лъчева терапия или по хирургичен. Химиотерапията може бъде допълнение към терапията в случаите, когато са открити метастази.

Анатомия и функция

Ларинксът се намира в пресечната точка на горната част на хранопровода и дихателните пътища.

Той служи за преминаването на въздуха при вдишване и издишване, както и за възпроизвеждането на звуци и членоразделна реч. По неговото протежение са намират т.нар. гласни връзки.

От друга страна той има защитна функция при приема на храна и нейното преминаване, тъй като не позволява на образуваната хапка да попадне от устната кухина в трахеята.

Ларинксът е съставен от няколко части гладка, лъскава тъкан, наречена хрущял. Хрущялът е заобиколен от фиброзна тъкан. Най-големият хрущял в ларинкса е т. нар. адамова ябълка, чието правилно наименование е тироиден хрущял.

Ларинксът има три основни части:

  • супраглотис – частта над гласните струни, която съдържа епиглотиса
  • глотис – областта около гласните струни
  • субглотис – частта под гласните струни, която съдържа крикоидния хрущял и преминава в дихателната тръба

Рак може да се развие във всяка една от тези части или във всички тях.

Причини и рискови фактори

Основните рискови фактори за развитие на заболяването са злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето. Съществува непосредствена връзка между риска от развитие на рак на ларинкса и интензивността и продължителността на тютюнопушенето.

1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'


ирена филипова replied the topic: #1 26 Окт 2016 18:44
Пак започва да ми се променя гласа, както през май. За сега нямам болка. През пролетта ми казаха сериозен ларингит и дълго бях с пресипнал глас. Дадох цитонамаска в лаборатория. Продължавам да дъвчам дъвки Никорете -4 мг.Вече 4-5 години, придружени с цигари.
tsetso's Avatar
tsetso replied the topic: #2 04 Окт 2015 09:56
Ще значи, че трябва да отидете на лекар и да пишете на кирилица моля.
yumer replied the topic: #3 04 Окт 2015 04:47
men me drashte garloto i imah kraf ot nosa osetih silna bolka v garloto sashto ispluh i krav ako se poftori kakvo shte znachi