Фарингит и тонзилит (възпаление на гърлото и сливиците)

Едно от най-честите оплаквания са болките в гърлото, които обичайно са симптом на не много сериозните вирусни инфекции. Въпреки това те могат да бъдат сигнал и за по-сериозно заболяване.

Възпаленото гърло е резултат от вирусни или бактериални инфекции. През зимата са по-чести бактериалните инфекции, а през лятото и есента – вирусите.

Предаването на инфекцията става при близък контакт между хората. Най-засегнати са децата от 6- до 8-годишна възраст.

Основни понятия

Ако процесът е засегнал основно сливиците (тонзилите), процесът се нарича тонзилит. При възпаление на гърлото се използва понятието фарингит, а ако са засегнати и сливиците, и гърлото, какъвто е най-често срещаният случай при децата, възпалението се означава като тонзилофарингит.

Причини

Най-честите причини за възпаление на гърлото са инфекциозните агенти:

 • Вируси – аденовируси, грипни вируси, Epstein-Barr virus, херпес симплекс и много други.
 • Бактерии – бета-хемолитични стрептококи от група А, Haemophilus influenza, микоплазми и др.
 • Гъбички и паразити – значително по-рядко.

От химическите агенти се обвинява цигарения дим.

Симптоми

Симптомите зависят от вида на инфекцията и от възрастта на болния. При някои деца всичко започва внезапно, при други – постепенно. В крайна сметка обаче се наблюдават един или комбинация от следните симптоми:

 • зачервено и болезнено гърло
 • висока температура и зачервяване на очите
 • намаление на апетита и чувство на умора
 • главоболие, гадене и повръщане
 • болезнено преглъщане и болки в стомаха

Диагнозата се поставя при клиничния преглед. Лекарят трябва да определи, дали се касае за вирусна или бактериална инфекция, която изисква антибиотично лечение. При назначаването му е най-добре да се направи посявка и антибиограма на изолирания бактерий.

Лечение

Лечението се определя от клиничната картина, тежестта на заболяването, рецидивите, преценката на лекуващия лекар. При бактериална инфекция е необходимо антибиотично лечение. Най-добре е то да се проведе по определения ред – след изолиране и направата на антибиограма на принителя.

Антибиотиците обаче няма да помогнат при вирусна инфекция на гърлото и сливиците.

Във всички случаи при температура по-висока от 38 градуса е добре тя да се понижи с помощта на антипиретици от групата на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) и нестероидните аналгетици, които се продават свободно (без рецепта) в аптечната верика. Такива са аспирин, ибупрофен, метамизол (Аналгин, Диалгин), парацетамол (NB! който във високи дози е токсичен) и др. Някои от тях като ибупрофен и аспирин притежават и противовъзпалително действие.

Изваждане на сливиците (тонзилектомия)

Тонзилектомията е операция, при която по хирургичен път се отстраняват сливиците. Тя се извършва от специалист по УНГ (уши, нос, гърло). Операцията се препоръчва при

 • седем и повече възпаления на гърлото годишно;
 • много уголемени сливици, които нарушават дишането или слуха;
 • лечението с антибиотици е неефективно;
 • формиране на абсцеси.

Антибиотичното лечение след операцията предотвратява и намалява риска от следоперативни усложнения.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)