Спондилоартроза М47

Спондилоартрозата е дегенеративно заболяване, което ангажира гръбначния стълб, в това число прешлените тела, междупрешлените дискове и стави.

Синоними: Спондилоза (ангажира прешлените тела), дискартроза (ангажира междупрешлените дискове), цервикоартроза (ангажира шиен отдел), ункартроза (ангажира апофизарните стави); МКБ М47

Честота

Спондилоартрозата е най-честата локализация на остеоартроза. Тя като засяга предимно хора над 40 годишна възраст.

Съдържание
Причини
Механизъм на развитие
Симптоми
Диагностика
Диференциална диагноза
Лечение
Прогноза

Причини

Най-често точната причина за заболяването е неизвестна (идиопатична), като се смята, че спондилоартрозата е резултат от генетични фактори, в съчетание с напр. неправилна стойка на работното място, нефизиологични натоварвания, стереотипни движения и т.н. Ето защо в профилактиката и лечението на заболяването от съществено значение е оптимизирането на работната среда (използване на ергономичен стол, поставка на краката, разположение на масата на правилната височина и т.н.). В по-редки (казуистика) случаи спондилоартрозата може да бъде посттравматична и резултат от някои метаболитни и ендокринни заболявания.

Механизъм на развитие

Сложни механизми стоят в развитието на артрозните промени при спондилоартроза. При дегенеративната дискова болест в основата стои намаляване на водното съдържимо в междупрешлените дискове с възрастта и увредата му дори и при нискоенергийни травми/натоварвания.

При спондилозата (артроза на прешлените) се появяват т.нар. остеофити или шипове като компенсаторен механизъм на тялото да стабилизира гръбнака, но впоследствие тези шипове могат да притискат нервни структури и да бъдат причина за болката. При артроза на интервертебралните стави са затруднени движенията в лумбалния и шийния отдел, те обикновено са придружени от болка и мускулна скованост. В редки случаи се стига до блокаж в интервертебралните стави - клинично се проявява като остро лумбаго.

Симптоми

Най-честите симптоми са болка, ограничена подвижност в лумбален или шиен отдел, възбудна или отпадна неврологична симптоматика. При притискане на нервни структури, които инервират крайниците или тялото, болните изпитват парене, липса на чувствителност по хода на засегнатия нерв.

Диагностика

С цел поставяне на диагноза се използва рентгенография на гръбначния стълб - най-честите проекция са профилна и лицева проекция в лумбален и торакален отдел и профилна, лицева и коси проекции в шиен отдел. Предимството на магнитно-резонансната томография е директното изобразяване на нервните структури, които най-често са причината за болковата симптоматика. При неврологични оплаквания се провежда електромиография.

Диференциална диагноза

Остеопоротични фрактури; болест на Бехтерев (анкилозиращ спондилит); болест на Шоерман-Мау; гръбначни изкривявания - сколиоза, гръдна кифоза; висцерална болка.

Лечение

Необходимо е оптимизиране на работните условия, при невъзможност при затегнато протичане - трудоустрояване. Използването на ортези и помощни средства за облекчаване на оплакванията е удачно, стига това да не води до имобилизация на гръбначния стълб. Тези средства, както и мануалната терапия, трябва да се предписват/изпълнява от експерт в областта. За облекчаване на болките се използват симптоматични средства като чисти неопиодни аналгетици - парацетамол и Аналгин - и нестероидни противовъзпалителни средства. При наличие на мускулен спазъм е показан приема на миорелаксант. При наличието на неврологична симптоматика Вашият лекар може да Ви предпише Нивалин, витамини от група B. Вашето лечение следва да бъде назначено от лекар - ревматолог, ортопед, невролог.

Прогноза

Заболяването има хронично-рецидивиращ ход. Макар че намалява качеството на живот на болния, продължителността е запазена.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
4.1111111111111 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.11 (9 гласове)