Артроза (остеоартрит, остеоартроза)

Съдържание

Остеоартрозата (ОА), срещана в литературата още като артроза, остеоартрит или дегенеративна ставна болест, е най-често срещаният вид ставно заболяване. Нейната изява се свързва с дегенеративни промени на ставния хрущял, които могат да засегнат почти всяка става в тялото.

Най-често ОА се развива в ставите, които са под най-голямо натоварване – тазобедрена, колянна става и гръбначен стълб. Други чести локализации на остеоартроза са пръстите на ръцете, палеца и шията. Обичайно в процеса не се ангажират други стави освен споменатите, освен ако няма данни за предшестващ травматизъм и прекомерни натоварвания.

Забележка: Остеоартрит, остеоартроза и артроза са взаимозаменяеми понятия и се използват като синоними в публичното пространство и медицинските среди. За разликата от тях артритът е по-общо понятие и включва по-голяма група заболявания на ставния апарат, протичащи с възпаление. 

Кой е предразположен към артроза?

ОА засяга голяма част от възрастното население на планетата. Шансовете за развитие на това заболяване се увеличават с възрастта, като повечето хора над 60 годишна възраст страдат в някаква степен от остеоартрит.

В редки случаи дегенеративните процеси могат да се наблюдават и при по-млади хора на 20-30 години. Възрастните жени са най-засегнати от артроза.

На какво се дължи остеоартрозата?

Ставният хрущял е твърд, еластичен материал, който нормално покрива краищата на костите, участващи в образуването на ставата и наречени ставни повърхности. Неговата основна функция е да намали триенето в ставите и да служи като амортисьор. Последното свойство на хрущялната тъкан е резултат от неговата способност да променя формата си под силен натиск.

Остеоартритът предизвиква промени в ставния хрущял, които го правят нееластичен и по-лесно поддатлив на увреди. Освен това с времето ставният хрущял се износва в някои участъци, което намалява неговото свойство да служи като амортисьор.

Успоредно с тези промени сухожилията и ставните връзки се разтягат, което е причина за болката. В тежки случаи на остеоартрит костите практически започват да се трият една в друга.

5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)

Тагове: стави