Булимия

Булимия е хранително разстройство, характеризиращи се с пристъпи (периоди) на тайно преяждане и „прочистване” на организма след това, предизвикано чрез повръщане или злоупотреба с диуретици. Но булимията е и психично разстройство, някои автори причисляващи го към обсесивно-компулсивните състояния (разстройства). Израз на натрапливите мисли (обсесии) е консумацията на храни, а импулсите (компулсии) са недоброволни действия по предизвикване на повръщане и прием на диуретици.

Към пациентите с булимия трябва да се подхожда изключително внимателно и сериозно. Това е психично разстройство, а не прищявка на някой ваш близък!

Булимията често се предшества от стриктно прилагане на строги диети, с цел контролиране на теглото. Пациентите с булимия са интелигентни, свръхамбициозни, критични към себе си, в това число теглото си. Понякога причините за нея може да са свързани с физическо насилие, несигурност, емоционални проблеми, депресия, лабилна психика.

За разлика от анорексията хората, страдащи от булимия, невинаги страдат от поднормено тегло или губят рязко теглото си. Все пак колебания в теглото са възможни и често съпътстват болестта. Често периодите на пристъпно хранене се съпътстват с покачване на теглото, тъй като част от поетата храна се усвоява от стомашно-чревния тракт.

Пациентите с булимия обикновено се срамуват от болестта си и я държат в тайна. Това прави особено трудно диагностицирането й. Ако забележите, че ваш близък веднага след хранене посещава тоалетната, има отоци в областта на лицето, прекалено загрижен е за външният си вид и се претоварва с физически упражнения, наблюдавайте го или поговорете внимателно с него.

Лечение на булимия

За да започне лечение на булимията и за да бъде то ефективно, е нужно пациентът сам да пожелае това. Обикновено за него първата крачка е особено трудна и много важна е безрезервната подкрепа на близък човек.

Самото лечение включва най-често психотерапия от психотерапевт, психолог и/или психиатър, а според редица мнения и лечение с антидепресанти или производни. В зависимост от пациента подходите са различни.

Страдащите от булимия хора се повлияват особено добре, когато провеждат групова терапия и споделят проблемите и страховете си. Необходимо е и приучаване на болните към здравословни методи за контрол на теглото, съставяне за пълноценно меню и придържането към него.

Много важно за дългосрочното решение на проблема е положителното мислене, подкрепата и обичта на близките на болният, както и добрата семейна и спокойна работна среда. Всички имаме нужда и от едно приятелско рамо, човек, с когото да споделим проблемите и радостите си.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)


Vasilec's Avatar
Vasilec replied the topic: #1 26 Юни 2017 00:13
Коварно заболяване е булимията. Имам приятели с такъв проблем, двама при това. Лошото е, че когато семейството научи е твърде късно обикновено.