Болест на Блаунт (blount’s disease, tibia vara)

Изкривените долни крайници са често срещано и нормално явление при кърмачета и малки деца до две годишна възраст, тъй като са следствие от естественото положение на плода в утробата на майката. Това състояние се нарича физиологична tibia vara и е нормално явление, защото постепенно с времето краката се изправят.

В някои случаи обаче се развива анормално разрастване на големия пищял (тибия), което причинява изкривяването да се влоши, вместо да се подобри с времето. Това състояние се нарича болест на Блаунт, genu varum или патологична tibia vara. При него се образува ъгъл, който се сключва между осите на бедрото и подбедрицата. Наблюдаваната деформация е изкривяване на подбедрицата навътре към другия крак.

Болестта на Блаунт става явна между две и четири годишна възраст, когато изкривяването става по-голямо. Подрастващите и тийнейджърите с наднормено тегло също могат да развият болест на Блаунт.

Коя част от долния крайник е засегната? Анатомия

bolest-baunt

Нормална анатомия на долния крайник

Засегнатата кост се нарича тибия или по-позната като голям пищял. При деца под 4 годишна възраст болестта на Блаунт (инфантилна форма) обикновено е билатерална, т.е. засяга двата крака. Двете кости образуват ъгъл по между си и се ротират навътре (формира се О-образни крака). При деца над 11 годишна възрастта заболяването обичайно засяга само единия пищял (унилатерално).

Симптоми и диагноза на болестта на Блаунт

Малкото дете може да не съобщава каквито и да е оплаквания. Изкривяването на долната част на крака може да е първият признак на болестта. Детето може да има проблеми с походката или тя да не изглежда напълно нормална.

Подрастващите пациенти обикновено се оплакват от болка по вътрешната страна на коляното.

Диагнозата се поставя от ортопед първо въз основа на външния вид на крака в неподвижно положение, а после и в движение. Разстоянието между долните крайници се мери докато детето е в изправено положение и с допрени ходила едно до друго. Ако разстоянието между колената е повече от 5 сантиметра се налага извършването на допълнителни изследвания за отхвърляне или потвърждаване на диагнозата.

Изкривяването на костите може да се види най-добре на рентгенова снимка.

В крайна сметка: Ако забележите, че детето ви има криви крака или стъпва неправилно, поискайте съвет от детски ортопед.

Лечение на болестта на Блаунт

Лечението на болестта на Блаунт зависи от възрастта на детето и стадия на заболяването. В периода от раждането до две годишна възраст се налага обикновено само внимателно наблюдение на състоянието на детето или слагането на пробни шини. След това, ако се потвърди диагнозата започва лечение. Ако болестта на Блаунт не се лекува, тя постепенно се влошава и води до тежки нарушения и деформитет на крайниците. Лечението обикновено се състои в поставянето на шина и/или хирургическа операция.

Нехирургическо лечение

В повечето случаи на криви крака състоянието се подобрява от само себе си с времето и не се налага специфично лечение.

В случай обаче на болест на Блаунт е необходимо провеждането на агресивно лечение. Тежките изкривявания преди три годишна възраст се шинират, което обикновено трае 23 часа на ден. Шините се сменят най-често на два месеца, като определящо значение за това има процеса на изправяне на крака.

Хирургично лечение

Операцията може да бъде наложителна при малки деца с напреднал стадий на болестта на Блаунт или по-големи деца, които не са се подобрили с шини. Операция обикновено не се прави на деца преди две годишна възраст, тъй като все още не може да се прецени дали се касае за болестно състояние или физиологична tibia varum. Носенето на шини при подрастващи с болестта на Блаунт не е ефективно, затова те трябва на всяка цена да се оперират.

Операцията се нарича остеотомия и при нея се премахва парче от вътрешната част на бедрената кост, което се поставя в тибията за да се възстанови нормалната кривина на костта. Могат да се поставят пластинки за вътрешна и външна фиксация.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)