Болест на Пертес (perthes)

Причини за възникване на болестта на Пертес

Болестта на Пертес се характеризира със смущения в кръвоснабдяването на бедрената глава в резултат на различни етиологични причини.

Най-честите причини за развитие на заболяването могат да бъдат следните:

 • Травматични причини - травмата предизвиква запушване на кръвоностните съдове, кръвоснабдяващи даден участък и той изпада в некроза.
 • Инфекциозни причини - заболяването започва след отзвучало инфекциозно заболяване, а в някои случаи е доказано наличието на болестетворните бактерии - стафилококи.
 • Ендокринни и метаболитни нарушения
 • Емболична теория - твърди се, че емболи запушват кръвоносните съдове, които отговарят за оросяването на главата на бедрената кост.

Механизъм на развитие на болестта на Пертес?

пертес
Нормална анатомия на тазобедрената става

Бедрената кост се кръвоснабдява от артерия (a.circumflexa posterior), при запушването или стесняването на която (по-често на нейни клонове) се стига до нарушения в оросяването и се стига до обезкървяване (исхемия). Части от главата на бедрената кост не могат да се изхранват, което предизвиква масовото загиване на костни клетки (некроза) в засегнатите райони. То вече води до нейното размекване, а при напреднал процес се получават и счупвания.

До няколко месеца изхранващите кръвоносни съдове се възстановяват и костта започва да се оросява отново. По този начин се регенерира главата на бедрената кост, която трябва да има сферична форма. В противен случай функцията на тазобедрената става ще бъде затруднена.

Целта на лечението на болестта на Пертес е предпазването от деформации на бедрената кост и тазобедрената става.

Симптоми на болестта на Пертес

Характеризира се със следните симптоми:

 • Накуцване, което може да се влоши до тежка степен в първите няколко седмици на заболяването
 • Болка в хълбока и околните тъкани. Болката може да се премества към коляното или нагоре. Понякога болката дори може да се усеща в коляното вместо в горната част на бедрото (отразена болка).
 • Скованост и намален обсег на движенията в тазобедрената става
 • С времето засегнатият крак може да стане по-тънък поради атрофия на мускулите
 • Засегнатият крак може да изглежда по-къс от другия

Диагностика и изследвания при болестта на Пертес

Диагностицирането се прави въз основа на симптомите на болното дете в комбинация с характерната находка от образната диагностика. Често симптомите на болестта на Пертес се появяват в сравнително късна фаза и провеждането на рентгеново изследване е достатъчно за поставянето на диагноза.

При сцинтиграфско изследване ранен радиологичен белег при болестта на Пертес може да бъде липсата на натрупване на радионуклид в цялата феморална глава. Ядрено-магнитният резонанс диагностицира това заболяване преди рентгенографиите да станат абнормални. Костната сцинтиграфия е по чувствителна от ЯМР т.е. феморалната глава се вижда напълно "студена". Когато детето само съобщи за оплакванията си, то рентгенологичните промени са на лице.

Стадии на болестта на Пертес

Аваскуларната некроза (загиването на клетки) на Пертес протича в няколко фази:

 1. Начален стадий – може да е без изменения или да е на лице субхондрално разположена лентовидна остеопоротична зона в главата и шийката на бедрената кост.
 2. Некротична фаза (фаза на импресионното фрактуриране) – главата на бедрената кост се уплътнява, ставните очертания са неравни и ставната кухина разширена.
 3. Стадий на секвестриране – секвестрация на ядрото на главата, разширява се сянката на епифизарната ивица, появяват се периостални наслагваниия и субхондрална остеопороза в областта на бедрената шийка. След трета фаза има два пътя на развитие: на репарация или на трайни последствия.
 4. Стадий на възстановяването – при репарацията се реконструира формата на главата на бедрената кост до пълното изчезване на фрагментацията (клинично и рентгенологично оздравяване).
 5. Стадия на остатъчните изменения – като трайни последствия може да има каскетовидно деформиране и уплътняване на главата на фемура. Остатъчните деформации могат да са coxa plana, coxa magna и coxa vara.

Лечението включва оптимални грижи за съхраняването на нормалната сферична форма на бедрената глава и правилното функциониране на тазобедрената става. В по-тежки случаи се налага хирургично лечение.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'


Алекс replied the topic: #1 10 Мар 2017 21:08
Имам един въпрос. Сега съм на 15 години, когато бях на 5 ми отриха Бплестта на Пертес, а сега имам проблем с лявата китка. Имам снимка и там пише, че имам Остиопероза на костите около ставата и искам да питам дали Болестта на Пертес може да има нещо общо с това.

Благодаря предварително! :)
Марин Кръстев replied the topic: #2 14 Окт 2015 21:22
Благодаря за статията,ясна,кратка и прегледна.Обаче ако човек стигне до вашият сайт,то той не е на възраст между 4 и 12 години,и следователно интересите му са във много по широк спектър и перспектива!От личен опит знам , че това е болест от самото раждане-до самата смърт!Независимо как човек излиза преболедувал,дали със лека,средна или тежка степен на увреждане; се налага да живее,липсва информация как и по какъв начин?Аз съм на 64г.,не съм пенсионер, безработен съм,и питам мога ли с тази болест и останалите кокали да отида на ТЕЛК.Няма повече място,затова Бъдете здрави!!
Коди Мартин's Avatar
Коди Мартин replied the topic: #3 24 Ное 2014 21:11

Денислав Пламенов Петров писа: искам да попитам на 20 години съм на 5 ми откриха тази болест ... и мисля че вече съм след 2 или 3 стадий .. имам скъсяване на левия крак и е по слаб от другия и когато се натовари повече почва да боли и ме е страх че мисля че може и на десния да се прехвърли :(


Здравейте,
късно виждам въпросът Ви. Като цяло Болестта на Пертес засяга само единия крайник, както можете да прочетете и в самата статия.
Ако имате някакви притеснения винаги можете да се консултирате със специалист и заедно да разисквате проблема и евентуалните бъдещи прояви.

Поздрави.
Денислав Пламенов Петров replied the topic: #4 01 Окт 2014 20:54
искам да попитам на 20 години съм на 5 ми откриха тази болест ... и мисля че вече съм след 2 или 3 стадий .. имам скъсяване на левия крак и е по слаб от другия и когато се натовари повече почва да боли и ме е страх че мисля че може и на десния да се прехвърли :(