Коксартроза (артроза на тазобедрената става)

Коксартроза

Природата несъмнено обича баланса. Земята е сътворена максимално "пестеливо", за да оцелее. Там, където равновесието е нарушено, не се запазва живота. Да вземем за пример пустините и полюсите – природата не обича крайностите.

Биологията не подминава и човека – той функционира максимално добре, когато всичко в него е балансирано и той се научи къде му свършват възможностите. Твърде жалко, че ние всички имаме различна ос на равновесие и няма общовалидна формула, която да ни каже кога теглилките са се изравнили.

„Целете се в златната среда” е една шаблонна, но изключително вярна сентенция. Професионалните спортисти никога не се задоволяват със златната среда. В обществото има много професии, които изискват физически труд надхвърлящ златната среда. Наистина понякога това се налага. За съжаление след години организмът ни се отплаща за това.

Повечето болести у човека възникват при нарушаване на баланса в самия него. Ироничното е, че в мирни времена, ако няма кой да застраши здравето му, той сякаш сам се мъчи да си го съсипе. Метаболитният синдром е най-доброто отражение на съвремието ни. В тази тема ще засегнем друг проблем, който също започва най-често по наша вина.

Какво е коксартроза?

Коксартрозата е дегенеративно заболяване. Дегенерацията на хрущялна тъкан с вторично костно увреждане и възпаление на ставната капсула се означава, като АРТРОЗА или ОСТЕОАРТРИТ. В нашата тема става въпрос за тазобедрената става.

Причини за коксартроза

Първичната артроза е свързана с непълноценност на хрущяла поради много фактори – възраст, пол, хормони, хранене, генетика.

Вторичната артроза възниква на основата на:

 • Травми: счупвания, луксации
 • Претоварване (в това число и на "вродено-увредени" стави)
 • Биологични фактори: продължителна имобилизация, автоимунни, метаболитни, ендокринни заболявания и мн.др.

На 40 годишна възраст 50% от хората развиват рентгенологично забележими дегенеративни ставни промени. Артрозата на гръбначния стълб е на първо място, следвана от колянна става, тазобедрена, раменна и др.

Симптоми и диагностика на коксартроза

Интересното е, че увредите, които се забелязват с образните изследвания винаги надвишават клиничните симптоми. На практика се случва почти всички над 65 годишна възраст да имат артроза, а много от тях да не са имали почти никакви сериозни оплаквания през целия си живот.

Коксартрозата, подобно на другите е бавноразвиващо се заболяване. Поради факта, че хрущялът няма нервни оконачния, при увреда на последния болка се появява едва след възникването на синовит (възпаление на вътреставна тъкан) от разградните ензими. Тогава една слабо изразена, скрита (латентна) артроза се превръща в „активирана”.

 • В началото болки може да има само при претоварване. Това означава, че заболяването е все още в първи стадии. Може да се събудите и да не усещате никакви проблеми и да сте способни да спортувате, да играете с малки деца или например да танцувате.
 • Обикновено тези натоварвания са по-малки от тези, които се полагат по време на работния процес и това не създава дискомфорт.
 • С напредването на заболяването се усеща болка при ротационни движения на ставата („вътрешен/ външен фалц”) и при екстензия (задно повдигане)
 • Най-често болката е в областта на големия седалищен мускул, зад приблизителната проекция на ставата.
 • „Тестът на обувката” – болният не може да клекне да обуе обувката, той сгъва силно колянната става при изправено бедро и достига ходилото отзад, за да обуе обувката си.
 • Достигането на пода при взимането на предмети се извършва при изпънат крак, на болната става и клякането става на незасегнатия крайник.
 • Обърнете внимание, че болката може да започне и от коляното! Причината е в предаването по хода на бедрения нерв. Това се бърка често с износване на колянната става.
 • Поетапно се засяга и отвеждането и привеждането. Последно се засяга сгъването отпред (високо вдигнато коляно)
 • Подвеждащо ортопедите и невролозите е състоянието, при което се усеща болка по дължината на долния крайник отзад към прасеца и петата. Това може да бъде и в резултат от дискова херния в поясния отдел на гръбначния стълб. Много често се случва пациентът да има и двете заболявания (коксартроза + дискова херния).
 • Пациентите с напреднал ход на заболяването съобщават и за разлика в дължината на крайниците - увредената става е съпроводена с контрактури, които водят до скъсяване в крайниците
 • Възможно е болките при ротация на бедрото да се дължат и на възпаление на околоставните меки тъкани (мускули и сухожилия). Това е доста по-рядко състояние, но все пак е доста различно от увреждането на самата става.

Съвети за активно спортуващите:

 1. Добрата загрявка е задължителна, особено зимно време и в недобре затоплени помещения.
 2. Щангистките движения (тяга, клек, тласкане, изхвърляне) са особено травмиращи за тазобедрената става. Съветваме ви да подхождате разумно с килограмите.
 3. При правилно дозирани натоварвания ще предпазите тазобедрената става. Ритници по боксова круша, бягане с високо вдигнато коляно, тичане по стълби, жабешки подскоци (кенгуру), изкачване на платформа с тежести, напади с дъмбели и др. са все упражнения, които стабилизират мускулатурата около ставата, но помнете, че понякога не е никак трудно да прескочите допустимата граница.
 4. Хондропротекторите (глюкозамин, хондротин, ленено масло, ленено семе, рибено масло и пр.) попадат в графа „добавки”, така че не разчитайте те да ви предпазят или лекуват буквално. Спорни са качествата им при спортуващи в млада възраст.

В заключение

 • Коксартрозата е заболяване на възрастните, но то започва в много по-ранна възраст
 • Наднормените килограми травмират по-лошо и от зле дозираните натоварвния при спортуване
 • Днес имаме богат асортимент от лекарства, които да облекчат страданието на потърпевшите (виж Мазила за болки (ревулзивни лекарства))
 • Поради естеството на някои професии с неизбежно натоварване от права статична поза и много навеждания, препоръчваме да сте по-информирани за здравословното си състояние с профилактични рентгенови снимки поне веднъж годишно и консултация с ортопед-травматолог
 • Бъдете внимателни с пероралните лекарства изписвани за коксартроза, ако имате язва или гастрит.
 • Нарушеният баланс с надпраговите натоварвания е доста честа причина за възникването на артрози, не влизайте в критичните обороти

Снимка: renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net

Сподели или оцени, ако сме били полезни
3.5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 3.50 (2 гласове)