Тумори на костите

Съдържание

Понятието костни тумори включва всички тумори, произхождащи от костната тъкан. Те могат да бъдат доброкачествени и злокачествени.

Доброкачествените тумори са по-често срещани и не представляват пряка опасност за живота на човека.

Злокачествените тумори на костите произхождат от:

 • костната тъкан (т.н. първични тумори, саркоми)
 • разсейки на други видове злокачествени тумори (т.н. вторични тумори, метастази).

Злокачественността се изразява в бурен растеж на тумора, проникване в меките тъкани около костта и ранно метастазиране (разпространяване) в други органи (бели дробове, черен дроб и други).

Първични тумори: саркоми

Първичните тумори се развиват от злокачествено изменени клетки на костите. В зависимост от вида на тъканта, от която произхождат, те се делят на

 • тумори на костите - остеосарком
 • тумори на костния мозък - сарком на Юинг, ретикулосарком и плазмоцитом

Вторични тумори: метастази

При вторичните тумори става дума за метастази на други ракови образования (предимно на белите дробове, на простатата, на гърдата, бъбреците и на щитовидната жлеза). Те могат да бъдат открити и когато основния тумор все още не предизвиква оплаквания.

Анатомия и функция

Човешкият скелет съставлява около 12% от общото телесно тегло. Той служи за защита на тялото и неговите органи, способства движенията в пространството и в него се осъществява основно производството на кръвни клетки.

Костите се състоят от около 25% вода и органични и неорганични вещества (например калций, фосфор, магнезий, желязо, калий, натрий, флуор и хлор).

Костта се изгражда от четири части:

 • компактна костна маса: обгражда вътрешното костно ядро, външната и част представлява костна ципа, която гарантира устойчивостта на костите.
 • костни пластинки, наречени трабекули: те образуват мрежа във вътрешността на костите и са изпълнени с костен мозък.
 • надкостница: тя обгражда костта от външната страна и съдържа остеобласти, това са клетки, от които се образуват нови костни клетки. По този начин тя допринася за възстановяването на костта.
 • костен мозък: съществуват два вида костен мозък — червен и жълт. В червения костен мозък се образуват кръвните клетки – в него се произвеждат червени кръвни клетки, бели кръвни клетки и тромбоцити.
  1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

  Discuss this article

  INFO: You are posting the message as a 'Guest'