Глаукома (glaucoma)

Откритоъгълната глаукома протича при видимо непроменено и спокойно око. Ето защо дълго време пациентът може да е с повишено вътреочно налягане (ВОН) и сам да не разбира за това, което довежда до късно установяване на заболяването.В течение на месеци или години без алармиращи симптоми се уврежда папилата на зрителния нерв, което води до необратимо намаляване на зрението. Процесът първоначално е едностранен и именно затова при гледане с двете очи не се установява навреме.

Вродената глаукома се развива в резултат на нарушеното отичане на вътреочната течност през дренажната система на окото. Причина за това е останала от ембриогенезата мембрана,която запушва канала. Децата са с зачервена конюнктива (прозрачна обвивка,която покрива бялото на окото и вътрешната страна на клепачите), сълзящи очи, силно чувствителни към светлина, неспокойни и с големи, "красиви очи", което с дължи на оток на роговицата и увеличаване на размерите й. Рано се засяга папилата на зрителния нерв и се влошава зрението.

Профилактика на глаукома

Профилактиката при откритоъгълната глаукома е най-доброто лечение. Необходимо е да се правят поне веднъж годишно измервания на ВОН, които е хубаво да бъдат съчетани и с измерване на дебелината на роговицата, тъй като при по-дебела роговица може да се отчете невярно по-ниско ВОН и обратно по-тънката роговица може погрешно да алармира за по-високо ВОН. Лечението на глаукомата е симптоматично и цели снижаване на ВОН до нормални за съответния пациент стойностти. При откритоъгълната глаукома винаги се започва с медикаментозно лечение.То включва медикаменти подобряващи отока на вътреочната течност (миотици), потискащи продукцията й (бета-блокери или карбоанхидразни инхибитори), простагландини и комбинирани. При веднъж развила се глаукома се провежда продължително и постоянно лечение за коригиране на ВОН в норма и предотвратяване на развитието й. При необходимост може да се прави и операция за допълнително подобряване на състоянието на окото.

Закритоъгълната глаукома от своя страна не протича така коварно, а често довежда до остри пристъпи. Субективните симптоми при това спешно състояние се изразяват в периодично намаляване на зрението, тежест и болка в окото, слепоочието и съответната половина на главата.Може да са налице и "цветни кръгове" при поглед към светлинен източник, вследствие на оток на роговицата(най-предната прозрачна част на окото) ,която може да изглежда като надъхано стъкло.Болният може да чувства гадене,повръщане,колики и да се чувства отпаднал. Зеницата е широка, вяла и нереагираща на светлина.

Лечение на глаукома

Лечението на глаукома се провежда задължително от лекар след предварителна консултация и преглед.

Лечение на острия глаукомен пристъп: Изключително важно е при пристъп да се вземат назабавни мерки! Дава се Пилокарпин (той свива зеницата и предотвратява влошаването на пристъпа) 1-2 капки през 5 мин в продължение на 30 мин или 1 час,а след това при спадане ВОН през 1 час.В никакъв случай не се дава Атропин,който разширява зеницата! Прилагат се и дехидратиращи средства като Манитол венозно, Дехидратин и очистващи- Глицерин, за да се намали максимално повишеното ВОН. Добре е също да се правят и топли бани на краката отново с тази цел. По принцип трябва да се внимава в прилагането на дехидратиращите средства при диабетици и сърдечно болни. Болкоуспокояващи средства е добре да се прилагат инжекционно. Последващото лечение на острия глаукомен пристъп е оперативно.

Вторичната глаукома може да бъде вследствие на много други очни заболявания. Лечението й изисква отстраняване на първопричината, т.е. лечение на основното заболяване.

Лечението на вродената глаукома е оперативно, независимо от възрастта на детето. То цели разсичане на мембраната,покриваща канала и възстановяване на дренажната система на окото. Прогнозата на този вид глаукома е сериозна и за това е необходимо да се реагира максимално бързо. При навременното и установяване резултата от операцията е много добър.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)