Фрактури на черепа

Видове черепни фрактури

В зависимост от локализацията си фрактурите се разделят на:

1. Фрактури на черепния покрив. Те биват линеарни, когато счупването е по една линия и няма хлътнали костни фрагменти; и импресионни, когато има хлътнали костни фрагменти. Импресионните фрактури могат да причинят мозъчен оток, повишаване на вътречерепното налягане и травмиране на мозъчната тъкан с появата на огнищен неврологичен синдром.

2. Фрактури на черепната основа. Симптомите при тях зависят от локализацията на счупването – в коя черепна ямка се намира:

2.1. Фрактури в предна черепна ямка – обикновено се наблюдават вътрешни кръвоизливи около очите под формата на очила.

2.2. Фрактури в средна черепна ямка – често се наблюдава кървене от ушната мида.

2.3. Фрактури в задна черепна ямка

Лечение на черепни фрактура

Състои се в постоянно наблюдение на състоянието на пострадалия, а също така и в симптоматично лечение на мозъчното сътресение или контузия, ако такива са налице. Откриването и лечението на усложненията трябва да се направят възможно най-ранно след настъпване на инцидента. Например при наличието на патологични комуникации на черепната кухина с външната среда е необходимо оперативно затваряне на дефекта, за да се възпрепятства появата на инфекция.

Усложнения и прогноза на черепните фрактура

Счупените фрагменти на черепните кости могат да причинят контузия или нараняване на мозъчната тъкан или да увредят кръвоносните съдове на мозъка. Ако фрактурата нарани стената на голям кръвоносен съд, съвсем вероятна е появата на обилно кървене в черепната кухина и формирането на вътречерепни хематоми.

Друго усложнение е дисекация на мозъчните артерии, която може да понижи кръвния ток към мозъка и да причини инсулт.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'