Мозъчна контузия

Какви са симптомите на мозъчната контузия?

Симптомите се разделят най-общо в три групи – общомозъчни, огнищни и психични.

1. Общомозъчни симптоми - те са подобни на симптомите при мозъчно сътресение

1.1. Загуба на съзнание – един от основните симптоми. Често продължава повече от няколко часа или ден. Колкото по-тежка и продължителна е загубата на съзнание, толкова прогнозата е по-лоша. Много рядко мозъчната контузия може да протече без загуба на съзнание.

1.2. Нарушение на паметта (амнезия) – може да бъде както за събитията, предшестващи травмата, така и за тези по време и малко след травмата. Понякога са налице и измислени истории за запълване на паметовите празнини (конфабулации).

1.3. Менингеален синдром – само в случай, когато са засегнати и мозъчните обвивки. Този синдром включва силно главоболие, вратна ригидност (трудна подвижност на врата), гадене, повръщане, изпотяване и др.

1.4. Главоболие – с продължителен ход и силен интензитет. Понякога се съпровожда от гадене и повръщане.

2. Огнищни неврологични симптоми – зависи от локализацията на контузионните огнища в мозъка. Могат да се причинят парализи на крайници, появата на епилепсия, загуба на зрителни полета, различни проблеми в координацията, говора и пр.

3. Психични симптоми – възможни са остри психични разстройства.

Какви изследвания са подходящи?

За да се отхвърлят счупвания на черепните кости, могат да се направят рентгенографии.

Компютърната томография и магнитният резонанс служат за определяне на броя и големината на мозъчните увреждания. Те могат да бъдат полезни и при проследяване на състоянието на болните и ефикасността на тяхното лечение. Понякога, особено при появата на епилепсия, се препоръчва записването на ЕЕГ (електро-енцефалограма)

Изследването на лумбалния ликво може да установи повишено налягане, кръв или различни пигменти, които имат също голяма диагностична стойност.

Лечение на мозъчна контузия

Лечението се провежда задължително от лекар и е най-вече симптоматично. Мозъчният оток, който представлява животозастрашаващо състояние, се повлиява добре от диуретици. Мерките, които намаляват отока, включват предпазване от хипотензия (понижено артериално налягане), хипонатремия (ниски нива на натрий в кръвта) и хиперкапния (прекомерно количество CO2 в кръвта). Поради опасността от екстремно покачване на вътречерепното налягане, може да се наложи хирургическа намеса за понижаването му.

Хората с мозъчна контузия се нуждаят от спешна помощ и проследяване на състоянието им. Болните в коматозно състояние се приемат в специализирани интензивни отделения, в които се следят жизненени им показатели, статуса им и се провеждат реанимационни грижи.

Какви усложнения могат да настъпят?

Различават се ранни и късни усложнения на мозъчната контузия, които зависят от броя, големината и локализацията на мозъчните увреждания, т.е. от тежестта на травмата.

Основните ранни усложнения са травматичните кръвоизливи, които се срещат в 4-5% от случаите на мозъчна контузия и могат да настъпят в различен период след травмата, но обикновено до първите няколко дни и седмици след травмата.

Късните усложнения зависят най-вече от локализацията на мозъчната контузия. Те могат да бъдат както сравнително леки и с добра прогноза, така и тежки каквато е травматичната енцефалопатия.

Каква е прогнозата?

При по-леките мозъчни контузии прогнозата е сравнително добра и след излизането им от коматозното състояние следва период на възстановяване с проявата на остатъчни симптоми.

При сериозните травми прогнозата се прави въз основа на тежестта на травмата, мозъчния оток, периода на загуба на съзнанието, настъпилите ранни и късни усложнения и общото състояние на болния. Колкото по-дълго трае загубата на съзнание (дни), толкова намаляват шансовете за възстановяване.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'