Клъстерно (групирано) главоболие

От клъстерно главоболие страдат предимно мъже между 20 и 30 годишна възраст, като оплакванията се появяват обикновено през нощта в един и същи часови диапазон. Характеризира се със кратки и много силни пристъпи на болка, които са най-често локализирани едностранно в областта на слепоочието. Пристъпите на главоболие са с продължителност до няколко минути.

Симптоми на клъстерно главоболие

Болката в слепоочието е много силна - описва се често като изгаряща или режеща.Често болките в слепоочието се комбинират със други симптоми, които винаги се появяват от страната на главоболието:

  • Спадане на горния клепач
  • Сълзене от окото
  • Секреция от носа
  • Точковидна зеница
  • Зачервяване на конюнктивата и/или лицето

От какво се провокира?

За сега причините за клъстерно главоболие не са все още напълно язеснени. Въпреки това съществуват редица фактори, които могат да го провокират:

  • Тютюнопушене - повечето страдащи мъже са страстни пушачи

  • Алкохол - болката най-често се употребява след злоупотреба с алкохол

Клъстерно главоболие и мигрена

Често тези два вида главоболие се бъркат в диференциално-диагностичен план, защото са най-често едностранно изявени. Мигрената, за разлика от клъстерното главоболие, е по-характерна за жените (те страдат 3 пъти по-често) и се съпровожда с гадене, повръщане, чувствителност към звуци и светлина. В повето случаи мигрената се предшества от мигренна аура - зрителни нарушения, мравучкане, парализи на мускули и др.

Лечение

Клъстерното главоболие трудно се поддава на лечение. Обикновено се прилага един или комбинация от аналгетици.

Спирането на тютюнопушенето и употребата на алкохол вечер се препоръчва при зачестяване на пристъпите. Често клъстерното главоболие хронифицира, като се появява по едно и също време през денонощието. Рядко се стига до пълно излекуване на състоянието.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Тагове: главоболие

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'


Веселина replied the topic: #1 29 Ное 2016 00:58
Здравейте, аз имам този проблем вече повече от месец и не знам какво да правя.. колкото до кафето.. преди лягане не мисля, че е добра идея?
Даниел replied the topic: #2 22 Ян 2015 17:19
Няма нужда да правя реклама на Нескафе, защото хората и без тва си го пият! Просто на мен само и единствено то ми действа.
Vasilec's Avatar
Vasilec replied the topic: #3 10 Ное 2014 21:34
За мене т'ва е ли нек'ва скрита реклама на Нескафе?
Daniel replied the topic: #4 10 Ное 2014 18:14
Здравейте! Аз съм на 27 години и от 14-годишен имам клъстерно главоболие! Какво ли не съм изпробвал, но болката не спираше. В момента съм в период на кризи и съвсем случайно моята приятелка ми каза да опитам с кафе. Колкото и нелепо да звучи, вече 6-7 пъти подред кафето спира дяволската болка след няма и 5 минути! Моля ви, опитайте и вие и дано ви помага, както на мен! Може би няма значение, но аз пия само нескафе класик!