Невралгия на троичния нерв (Nervus trigeminus)

Невралгията на троичния нерв е сериозно заболяване, за което е характерна извънредно силна и внезапно настъпваща на пристъпи, краткотрайна болка в областта на лицето. Тя започва от една точка и се разлива светкавично в областа, инервирана от някои от клоновете на троичния нерв. Характерно е още, че болката има тенденция да прогресира по сила и по отношение зачестяване на пристъпите.

Болката е често пъти едностранно на лицето (не само в челото) внезапно поразяваща, силно горяща, стрелкаща – като удар от гръмотевица. Пристъпите продължават от няколко секунди до две минути, но могат да изникват до сто пъти на ден.

Какво я предизвиква

Болките тръгват от единия лицев нерв (trigeminus), който по този начин «съобщава» на мозъка за собственото си функционално смущение. Подобно смущение може да бъде предизвикано между другото от заболяване (напр. инфекция, диабет), отравяне или злополука. Ако нервът реагира по този чувствителен начин, е достатъчно минимално усилие, за да се провокира болката – дъвчене, говорене, плакнене на зъби или мазане на лицето с крем.

Лечение

Тъй като атаките се появяват изневиделица и изчезват също толкова бързо, обикновените болкоуспокояващи средства не могат да помогнат. Единствено превантивна терапия може да ви бъде назначена от лекаря.

Активните съставки, които действат срещу епилепсията (напр. карбамазепин), могат да потиснат проявите на невралгия и успоредно с това да спрат сигналите за дразнене в нервните клетки. Също комбинацията от местна упойка и акупунктура показва добри резултати.

Последна възможност при екстремни случаи е оперативната намеса, при която свръхчувствителният нерв бива успокоен.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)