Дискова херния

Съдържание

Само хората, които са изпитали болките в кръста при увреден междупрешленен диск, могат да разберат агонията и безпомощността при това състояние, защото всяко движение я влошава.

От друга гледна точка болката се явява предупредителен сигнал. Ако навреме се вслушате в това „предупреждение” и предприемете правилните действия, дискомфортът може да изчезне и проблемът да бъде разрешен. В противен случай вие рискувате да причините на тялото си трайни увреди.

Дисковата херния е сложен и деликатен проблем, който трябва да бъде разрешен, защото причинената болка често е непоносима, а по-нататъшните увреди на диска могат да бъдат необратими.

Честота и разпространение на дисковата херния

Дисковата херния е най-често срещаното патологично състояние на нервната система и сред най-честите хирургични заболявания на гръбначния стълб, гръбначния мозък и коренчетата на гръбначно-мозъчните нерви.

Най-често дископатията засяга междупрешленните дискове в кръстцовия и шийния отдел. Все пак по-голямата част от тях се наблюдават в областта на кръста. Само 10% от увредите засягат по-горните отдели на гръбначния стълб.

По-възрастните хора, чиито междупрешленни дискове са загубили част от своята еластичност, страдат сравнително често от дискова херния. Въпреки това дисковите хернии са най-чести при мъже и жени между 30 и 50 годишна възраст. Макар и по-рядко, децата и младежите също могат да страдат от дискова херния.

По-малък е рискът за хора, които спортуват често с умерена интензивност. Проучванията показват, че техният гръбначен стълб губи своята еластичност по-късно.

1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)