Спинална стеноза

Спиналната стеноза представлява стесняване на канала на гръбначния мозък, което причинява притискане на гръбначния мозък и/или гръбначномозъчните нерви. Около 75% от случаите на спинална стеноза възникват в областта на кръста. В повечето случаи стеснението на гръбначномозъчния канал води до компресия на нервните коренчета, което причинява болка в областта на кръста и/или задната част на долния крайник.

Съдържание

1. Причини
2. Симптоми
3. Диагноза
4. Лечение

Какви са причините за спинална стеноза?

Съществуват голям брой предполагаеми причини за спинална стеноза, част от които са:

 • Възрастови изменения: С възрастта съединително-тъканните връзки на гръбначния стълб задебеляват. Малки разраствания на прешлените също могат да съпътстват процесите на стареене. Дегенеративни процеси в междупрешленните дискове също са характерни при възрастни хора. Всички тези фактори могат да предизвикат намаляване на пространството в канала, поместващ гръбначния мозък.
 • Артрит: Две форми на артрита, които могат да засегнат гръбначния стълб, са остеоартрит и ревматоиден артрит.
 • Наследственост: Ако още при раждането гръбначният канал е с малки размери, симптомите на спинална стеноза могат да се появят по-късно. Структурните аномалии на единични прешлени могат да причинят стеснение на гръбначномозъчния канал.
 • Нестабилност на гръбначния стълб или спондилолистеза: При разместване на прешлените един спрямо друг се предизвиква стеснение на канала.
 • Тумори в гръбначния канал: Пространствозаемащите процеси могат директно да стеснят канала или да предизвикат възпаление и оток на околните меки тъкани. Разрастването на тъканите може да доведе до резорбция на кост (загуба на костна тъкан поради активирани на определени костни клеткио) или разместване на прешлени.
 • Травма: Травматичните инциденти и наранявания могат да променят нормалната структура на гръбначния стълб или да причинят множество счупвания.

Симптоми на стеноза

Стенозата може да причини болка в областта на кръста и краката. Стенозата може да засегне функцията на нервите, които контролират определени мускулни групи и получават информация за сетивността. Други симптоми са:

 • Чести падания, непохватност
 • Болка и трудности при ходене
 • Изтръпване, гъделичкане, горещи и топли вълни по краката

Поставяне на диагноза спинална стеноза

Диагностицирането на заболяването е трудна задача, защото симптомите са нехарактерни и често се срещат при други състояния.

Ако лечението с нестероидни противовъзпалителни лекарства и смяната на поза не облекчават болката, трябва да се помисли за извършването на образни изследвания, които ще определят причината за проблема. Магнитният резонанс и компютърната томография са част от набора на изследвания, които могат да бъдат проведени. Друг често прилаган метод е миелограма, който представлява рентгенография след инжектиране на контранстно вещество в гръбначномозъчния канал. Изброените изследвания ще дадат допълнителна информация, въз основа на която може да се постави диагноза.

Какво е лечението на спинална стеноза?

 • Промяна в позата: Хората със спинална стеноза често усещат облекчение на болката след навеждане напред при ходене. В легнало положение със сгънати колена към гръдния кош също премахва част от дискомфорта. Тези пози увеличават пространството на гръбначномозъчните нерви и облекчават симптомите на спинална стеноза.
 • Медикаменти: В някои случаи притискането на нервите се причинява от възпалителен оток. Нестероидните противовъзпалителни лекарства като ацетилсалицилова киселина или ибупрофен помагат за облекчаване на симптомите.
 • Почивка: Почивката и последващо постепенно увеличаване на натоварването са добре дошли при хора с спинална стеноза. Физическата дейност с нисък и умерен интензитет (аеробна дейност) са обикновено препоръчителни.
 • Операция: Ако другите методи на лечение не водят до подобрение, хирургическата намеса може да остане единствената алтернатива за отстраняване на притискането на засегнатите нерви.
Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'


ива петрова replied the topic: #1 25 Окт 2015 02:28
имам стеноза канали вертебрали дископатиа херниа интерсувам се какво да направя сега медецината е много добра има и алтернативни методи и много добри специалисти но интервенциа с лазер е наи добра към кои да се обърна благодаря ви