Шийна радикулопатия

Шийната радикулопатия е увреда или нарушение на нервната функция в резултат на притискане на един или няколко нервни коренчета в областта на шията. Увреждането на нервните коренчета може да причини болка и загуба на сетивност в различни части на горните крайници в зависимост от увредения нерв.

Причини за шийна радикулопатия

Увредата може да се причини от натиска на веществото в центъра на пукнатия диск, от дегенеративни промени в костите, артрит или травми, които притиската коренчетата на гръбначномозъчните нерви. При по-младите хора шийната радикулопатия най-често е резултат от спукан междупрешленен диск. Пихтиестото вещество на диска притиска нервното коренче и причинява болка.

Симптоми на шийна радикулопатия

Основният симптом на шийната радикулопатия е болката, която се разпространява по ръката, шията, гръдния кош и раменете. Човек с радикулопатия може да страда от мускулна слабост и/или изтръпвания на пръстите и ръцете. Други симптоми могат да бъдат нарушения в координацията на движенията, особено на ръцете.

Лечение на шийната радикулопатия

Шийната радикулопатия може да бъде лекува с комбинация от болкоуспокояващи лекарства като нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВЛ) или кортикостероиди и физиотерапия. Кортикостероидите могат да бъдат предписани за орален прием или инжектирани епидурално.

Физиотерапията включва внимателно изтегляне на шията и движения, упражнения за намаляване на болката.

Ако радикулопатията е в напреднала фаза и освен болката пациентът чувства мускулна слабост, може да е необходимо извършването на хирургична операция.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
3.5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 3.50 (2 гласове)

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'


tsetso's Avatar
tsetso replied the topic: #1 06 Дек 2015 17:34
Нарушение в зрението - не. Консултирайте се с очен лекар.
milkan4eto replied the topic: #2 05 Дек 2015 09:44
Възможно ли е при това заболяване да се появяват силно главоболие,загуба на равновесие и нарушено зрение.