Псориазис (psoriasis)

Съдържание

Псориазис е хронично, неинфециозно заболяване, което засяга главно кожата и нейните придатъци. Псориазисът е автоимунна болест, характеризираща се с червени, лющещи се плаки, които се появяват по кожата. Тези плаки са зони на възпаление и прекомерна продукция на кожни клетки. Бързото натрупване на клетки на епидермиса в тези места причинява появата на сребристо-бели люспи (сквами).

Плаките най-често се срещат по кожата на лактите и коленете, но могат да засегнат всеки един участък на кожата, вкл. скалпа, ходилата и ръцете. В хода на заболяването често се засягат и ноктите на ръцете и краката. Псориазисът може също да засегне ставите – състояние известно като псориатичен артрит. В 10-15% от случаите на псориазис се наблюдава псориатичен артрит.

Плаките могат да бъдат локализирани само върху ограничена кожна зона, но могат и да покрият почти цялото тяло. За разлика от екземата кожните промени при псориазис се срещат псориазиспо-често по екстензорната част на ставите.

Заболяването протича най-често с хронично-рецидивиращ ход и различна тежест.

Причината за появата на псориазис все още не е напълно изяснена. Смята се, че съществува генетична компонента, която предразполага към развитието на заболяването. Факторите, които могат да влошат състоянието са стрес, системна терапия с кортикостероиди, злоупотреба с алкохол и тютюнопушене.

Въпреки че съществуват голям брой методи на лечение, поради своя хронично-рецидивиращ ход псориазисът си остава предизвикателство за добрия дерматолог.

1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)