Витилиго (левкодерма)

Витилиго, наречено още левкодерма, е кожно заболяване, което се характеризира с тебеширенобели петна с тъмен ръб по ко­жата. Петната могат да бъдат малобройни или многобройни, малки или покриващи цяло­то тяло. Обикновено се явяват симетрично от двете страни на тялото, приблизител­но на едно и също място, и не са болезнени, нито сърбящи. Петната се появяват, защо­то по някаква причина липсват клетките (меланоцити), произвеждащи кожния пигмент меланин. Ако засегнатото място е на окосмената част на главата, косата, растяща там, също е бяла.

Само по себе си витилигото не е опасно за здравето. В някои случаи обаче то е свързано с други заболявания като болестта на Адисон, пернициозната анемия и алопеция ареата (опадане на косата на петна).

Не е известна причината за заболяването, но то се предава по наследство и може би е свързано с автоимунен проблем. Нарушеното функциониране на щитовидната жлеза също може да бъде фактор за болестта. За появата на заболява­нето могат да играят роля химически вещес­тва като катехол (използва се в кожарство­то и в боите) и фенол (който се съдържа в дезинфектантите). Може да се влоши от фи­зически и емоционален стрес. Непигментираните петна са най-вече козметичен дефект и са много уязвими при слънчево изгаряне.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (2 гласове)

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'