Рак на клепачите

Терминът „тумори на клепачите” обхваща голям брой доброкачествени и злокачествени новобразувания на кожата, намиращи се в областта на горния или долния клепач на окото.

С тривиалното наименование рак на клепача се има предвид злокачествените тумори на клепача, които могат да бъдат:

  • Базолноклетъчен рак
  • Плоскоклетъчен рак
  • Меланом

Причини и рискови фактори

Най-значимият предразполагащ фактор за появата на тумор на клепача е системното облъчване с UV-лъчи (излагане на слънце и солариум). То благоприятства развитието на базално-клетъчни карциноми, плоскоклетъчни карциноми и меланоми. Въпреки че тези тумори могат да се образуват навсякъде по кожата, окото е особено податливо на вредните фактори поради своето разположение.

Наследствеността играе важна роля за появата на злокачествения меланом на кожата.

Симптоми

Туморите на клепачите могат да бъдат с цвят като този на обкръжаващата ги здрава кожа или пигментирани – най-често кафяви или черни. Промяната на кожата зависи от вида на тумора. Туморите на клепачите най-често се появяват по вътрешния ъгъл на окото и в областта на долния клепач.

Диагностика

При съмнение за рак на клепача на първо място се провежда разговор с онко-дерматолог (анамнеза) и щателно изследване на кожата. Лекарят използва т. нар. дерматоскоп, уред с увеличително стъкло и източник на светлина, който увеличава многократно образа на засегнатия участък.

Диагнозата се потвърждава от микроскопско изследване на тъкан от засегнатата област след взета биопсия от мястото. Ако се докаже, че има злокачествен рак на кожата, се правят и допълнителни изследвания, които показват дали ракът е образувал метастази в други органи.

Често се налага извършването на рентгенография, ултразвуково изследване (ехография), компютърна томография (КТ) и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).

Терапия на рака на клепачите

Лечението зависи от вида на тумора, неговото местоположение и разпространение, също и от възрастта и общото състояние на пациента. В повечето случаи се пристъпва към оперативно отстраняване на тумора.

В отделни случаи при някои видове рак на кожата в много ранен стадий (базално-клетъчни карциноми, плоскоклетъчни карциноми) се прилагат неоперативни методи, при които се третира повърхностния слой на засегнатия участък:

  • фотодинамична терапия (PDT),
  • лъчетерапия,
  • кюртаж,
  • студолечение (криотерапия),
  • лазерна терапия.

Може да се приложат също и локална химиотерапия (5-флуороурацил крем), локална имунотерапия (Имиквимод крем) и лъчетерапия при определени видове тумори.

Рехабилитация и следболнични грижи

След успешното лечение пациентите трябва редовно да следят кожата си и да ходят на периодични прегледи при дерматолог. За да се предотврати образуването на други тумори на кожата, трябва да се избягва прекомерното излагане на слънце.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)