Баланит, постит и баланопостит - симптоми и лечение

Възпалението на главата на пениса се нарича баланит, а това на препуциума - постит. Ако и двата процеса настъпят и протекат едновременно, се касае за баланопостит.

Какво е препуциум?

Препуциума представлява кожна гънка, която покрива главата на пениса (гланса). С други думи пенисът е облечен в ръкавче от тънка кожа без косми, богата на мускулни влакна. Тя е силно еластична, благода­рение на което се удължава и свива съобразно изменящата се дължина на члена по време на ерекция.

При необрязаните мъже в спокойно състояние на члена това ръкавче се загъва навътре и образува препуциума. Само при 4% от мъжете той се отдръпва назад още веднага след раждането.

Разпространение и етиология

Баланитът предизвиква зачервяване, възпаление и сърбеж на главата на пениса. Страданието засяга около 4% от момчетата в предучилищна възраст, но и по-възрастни мъже. Причинява го най-често гъбичката Candida albicans, от която се получава млечницата.

Симптоми

По главата на пениса се появяват малки червени точици, а под препуциума се събира смегма. Препоръчва се незабавно изследване на урината, за да се изключи вероятността от диабет, чийто първи симптом е твърде често баланитът. Други причини за заболяването са инфекция с най-обикновени кожни бактерии, венерически заболявания и химическо дразнене.

Профилактика и лечение

Профилактиката на баланита се изчерпва главно с поддържане на хигиена и често измиване под препуциума. В по-леките случаи промивките със соден разтвор два пъти дневно бързо ликвидират симптомите.

Проучване е доказало, че не е желатно да се използва сапун при леките форми на баланит и честото измиване само с вода е за предпочитане. Сапунът има свойството да повишава рН на кожата, което изостря възпалението, причинено от лека инфекция. В някои случаи баланитът може да се дължи на алергия към перилни препарати или просто на протриване.

Когато е в по-силна форма и се дължи на гъбична инфекция, баланитът трябва да се лекува с антигъбични кремове като Клотримазол. Ако инфекцията е бактериална, трябва да се прибегне към антибиотичен крем или таблетки. Появи ли се в тежка форма, със силно подуване на препуциума, или с чести рецидиви, налага се обрязване.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
3 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 3.00 (2 гласове)