Меланом

Съдържание

Меланом.

Малигненият меланом представлява злокачествен тумор на кожата, който произхожда от меланоцитите (пигментните клетки на кожата). Той е най-агресивният и опасен тип рак на кожата.

Меланомът има сериозна прогноза, тъй като се характеризира с бърз растеж, ранни метастази (разпространява се в тялото) и агресивност спрямо околните тъкани.

Меланомът предимно засяга кожата, като най-честите области са гърбът при мъжете и подбедриците при жените. Други по-рядко срещани локализации на този вид рак на кожата са очите и храносмилателната система. Меланомът може да възникне във всяка част на тялото, където има меланоцити.

Подобно на останалите злокачествени заболявания, изключително важно е меланомът да бъде диагностициран и лекуван възможно в най-ранен стадий. Ранното отстраняване на тумора дава най-благоприятна прогноза.

Епидемиология

Кожният рак е най-често срещаното злокачествено заболяване при човека. Според Световната здравна организация случаите на злокачествен меланом са 132 000 за година в световен мащаб. За сравнение: между 2 и 3 милиона души се разболяват от немаланомен рак на кожата всяка година.

Заболяването се среща при хора от всички възрастови групи, но най-засегнати са тези между 45 и 60 години.

4.5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.50 (2 гласове)