Актинични кератози

Под актинични кератози се разбира червеникави (понякога с цвят на кожата) здраво прилепнали грапавини по повърхността на кожата. Те се приемат като предшестващ стадий на плоскоклетъчен карцином или дори се възприемат като първи стадий от развитието на заболяването.

Причина

Актиничните кератози най-често се развиват в следствие от излагане на ултравиолетова светлина. Поради това те се появяват само в зоните, които са изложени най-много на слънчеви лъчи. Актиничните кератози се развиват на повърхността на тялото, често на лицето, задната част на дланта или в областта на мъжката плешивост.

Симптоми

В повечето случаи повърхностните изменения в ранен стадий не могат да се забележат от неспециалистите и лечителите , но тези твърди образования (като шкурка) са лесно осезаеми.

Терапия

Актиничните кератози трябва да се лекуват, защото около десет на сто от случаите се превръщат в плоскоклетъчен карцином. Наред с хирургическото отстраняване (ексцизия) и кюртажа има и много други признати методи на лечение. Те включват студена терапия (криотерапия) с течен азот, лазер терапия и така наречената фотодинамична терапия (PDT). В допълнение на това има и различни фармацевтични хормони, доказали ефективността си при локално приложение.

Коя форма на лечение за всеки отделен случай е най-добра, зависи от няколко фактора и решението се взема при общата дискусия между лекар и пациент.

Профилактика

Най-важната мярка за да се избегне появата на актинични кератози е да се пазим с подходящо облекло и слънцезащитни средства от силните ултравиолетовите лъчи. Освен това трябва да се избягват изкуствените ултравиолетови лъчи (да не се посещават солариуми).

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'