Срамни (полови) въшки

Половата (срамната) въшка има кръгло-сплесната форма с размер 1-2 милиметра. Крачетата й са снабдени със здрави нокти, чрез които се прикрепва за кожата в основата на косъма. Освен по окосмените части на половите органи тя може да се разположи в мишничните ямки, по веждите и клепачите (миглите).

Как се предава половата въшка?

Предаването на половата въшливост става по полов път и при спане в общо легло. Рядко са възможни и други начини за предаване на въшливостта.

Симптоми на половата въшливост

Срамната въшка забива хоботчето си в космения фуликул, откъдето смуче кръв. Появяват се червеникави възелчета (папули), усилен сърбеж, а от разчесването се създават условия за вторична гнойна инфекция. Характерна е и появата на синкави петна по кожата на корема и бедрата. Разчесването създава условия за развитие на допълнителна инфекция в засегнатата кожна зона.

Обичайно заразените със срамни въшки хора забелязват самите паразити по космите в гениталната си област.

Лечение на половата въшливост

Половата въшливост се лекува, като тялото се намазва с инсектициден лосион двукратно през 7 дни. Добре е в случай на съмнение дали се касае за полови въшки, лечението да започне след консултация с лекар. Важно е спазването на всички препоръки, написани в упътването на лекарственото средство или дадени от лекаря както по отношение на намазването, така и за изпиране и обеззаразяване на дрехите и жилището.

Източник: AIDSBG.info

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'