Влагалищна кандидоза (гъбички) - симптоми и лечение

Вагиналната (влагалищната) гъбична инфекция или вулвовагиналната монилиаза (кандидоза, кандидомикоза) е честа причина за влагалищно възпаление. Допълнително 12 до 15 процента от мъжете развиват симптоми след сексуален контакт със заразен партньор.

Инфекцията се причинява от увеличено размножаване във влагалището на микроорганизма Candida Аlbicans, принадлежащ към групата на несъвършените гъби.

Дрождоподобноте гъби винаги присъстват в малки количества във влагалището, но симптоми се появяват само при бърз растеж. Според здравните експерти приблизително 75 процента от жените имат бяло течение (кандидоза) поне веднъж през живота си, а 40 до 45 процента - два или повече пъти.

Предразполагащи фактори

Различни фактори се асоциират с увеличена вагинална кандидоза при жените:

  • бременност
  • неконтролиран диабет
  • орални контрацептиви или антибиотици
  • интимни душове
  • женски интимни парфюми
  • локални антибиотици и стероиди
  • отслабена или компрометирана имунна система

Носенето на стегнато, лошо проветрено облекло и бельо също допринася за вагинита. Жените с хронична (рецидивираща) кандидоза трябва да се консултират с медицински специалист, за да потърсят заедно възможните подлежащи причини.

Не е известно дали гъбичките могат да се предават при полов контакт. Тъй като почти всички жени имат гъби (гъбички) в своето влагалище, е много трудно да се проведе научно изследване, за да се установи дали се предават.

Симптоми на вагиналната кандидоза

Най-честите симптоми на гъбичната инфекция при жените са сърбеж, парене и възпаление на влагалището, често придружени от болка при уриниране и при полов контакт.

Влагалищното течение (бяло течение) не винаги е на лице и може да бъде много леко. То представлява гъст, белезникаво-сив секрет и прилича на пресечено мляко, макар че може да бъде течно или много гъсто.

Партньорите на жени с вагинална кандидоза обикновено нямат симптоми на инфекция. Въпреки това, някои мъже съобщават за временни обриви и парене на пениса след сношение.

Тъй като вагиналната кандидоза се проявява с малко специфични симптоми, диагнозата трудно се поставя само въз основа на анамнезата и медицинския преглед. Обикновено е необходимо да се изследва вагинален секрет под светлинен микроскоп, за да се потвърди причината на заболяването.

Лечение на гъбички

Има разнообразни антигъбични влагалищни препарати за лечение на кандидоза, под формата на кремове, орални таблетки или вагинални свещички (butoconazole, miconazole, clotrimazole и tioconazole).

Тъй като бактериалният вагинит, трихомониазата и кандидозата трудно се различават само въз основата на своите симптоми, препоръчително е жена с влагалищни симптоми да бъде прегледана от специалист преди да използва тези продукти.

При жени с хронична или рецидивираща гъбична инфекция може да се наложи продължително лечение с влагалищни кремове или таблети. Вагиналната кандидоза протича по-тежко при ХИВ-позитивни жени и може да не се повлиява от лечението.

Източник: AIDSBG.info

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)